Leiderschap 2.0
An Vermeulen Yarlini

Leiderschap 2.0

Praktijck - Yarlini

Tijden veranderen, leidinggeven ook. Wat vroeger logisch was, is vandaag not done. Hedendaags leiderschap is veeleisend door de snel wijzigende organisatiecontexten. Dit vraagt dus een goede zorg voor jezelf, commitment aan de organisatie en ook aandacht voor de ander en je omgeving.

De stappen naar authentiek leiderschap die ik met jou deel zijn niet alleen toepasbaar voor mensen met een leidinggevende of aansturende rol. Ze zijn ook een kompas voor je innerlijk leiderschap als professional binnen de organisatie.

1. Leiderschap, zelfinzicht en identiteit

Om jezelf goed te kunnen leiden heb je informatie en inzicht nodig over jezelf. Bij leiderschap draait het om menselijke relaties en persoonlijkheid. Zowel de organisatorische context als je eigen situatie hebben een invloed. Authentiek leiderschap start met zelfkennis én een duidelijke toekomstvisie.

2. Vooroordelen en beperkingen

Iedereen heeft zijn eigen ideeën en waarheden, bewust of onbewust. Val niet terug in oude overtuigingen want een beperkende gedachte is belemmerend voor je leiderschap.

3. Positieve drijfveren en dynamiek

Je hebt energie nodig om te schitteren en te boosten als leider. Ga op zoek naar positieve bronnen die je schwung, vitaliteit en zelfvertrouwen geven. Gooi negatieve gedachten en pessimisme overboord want dit ondermijnt je leiderschap.

4. Innovatie, zingeving en complexiteit

Zingeving en betekenis staan centraal in authentiek leiderschap. Hoe kan je als leidereen doelgerichte, innovatieve mindset bij je team en jezelf te versterken? Creëer een open cultuur waarin je nieuwe mogelijkheden voor verbetering en vooruitgang ontdekt én benut.

5.Verantwoordelijkheid en daadkracht

Neem het stuur in handen. Leiding geven start bij jezelf. Durf je (on)bewuste, geconditioneerde patronen en je ego in toom houden. Inspirerend authentiek leiderschap betekent dat je verantwoordelijkheid neemt, je openstelt en kritisch nadenkt over jezelf en je vaardigheden. Enkel zo versterk je de interne leider in jezelf.

6. Besluitvaardig, impact en effect

Van een leider verwacht men besluitvaardigheid en resultaten. Intelligent, concreet, eenduidig en in lijn met de richting die de organisatie opgaat. Doordacht, snel en soms ook onder druk. Een keuze durven maken in paradoxale complexe omgevingen vol dilemma’s getuigt van visie en ondernemerschap.

7. Luisteren, samenwerken en communiceren

Luisteren, samenwerken én communiceren met de ­omgeving is vanzelfsprekend verbonden met leiderschap. Gedrag, houding en gebruik van taal zijn van invloed op datgene wat je wilt overbrengen. Helder, duidelijk en inspirerend je boodschap overbrengen is de basis voor succes.

8. Motivatie, engagement en verbondenheid

Als authentiek leider wil jij het beste uit jezelf en je team halen. Zorg voor veiligheid, vertrouwen en verbondenheid. Inspireer, motiveer en geef het goede voorbeeld. Werk aan je team door coaching, ondersteuning en delegeren.

Als je deze stappen doorloopt zul je merken dat je steeds dichter bij jouw kern komt en authentiek leiderschap vanzelfsprekend wordt. Bovendien creëer je een betere werksfeer, meer engagement en motivatie binnen je teams.

Wens je nog meer details over authentiek leiderschap én 10 extra tips om je team te inspireren en te motiveren, scan de QR code en evolueer naar leiderschap 2.0. 

YARLINI
www.yarlini.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels