6 tips om een fietscultuur te creëren
Kris Voet Fietsen Wildiers

6 tips om een fietscultuur te creëren

De tips - Fietsen Wildiers

Een fietscultuur bevordert de gezondheid, vermindert stress en verhoogt de productiviteit. Bovendien is het goed voor het milieu. En de files. Maar hoe krijg je een bedrijf in het zadel? Kris Voet van Fietsen Wildiers deelt zes bruikbare inzichten om jouw personeelsbestand om te vormen tot een vlot peddelend wielerpeloton. Allez roulez!

 
1. Introduceer een fietsvriendelijk beleid

Ontwikkel een fietsvriendelijk klimaat binnen je bedrijf, waarbij je het gebruik van fietsen stimuleert met een goede omkadering. Denk onder meer aan faciliteiten zoals beveiligde fietsparkeergelegenheid en kleedkamers met doucheruimtes. Ook het aanbieden van fietsreparaties en -onderhoud ter plaatse kan een stimulans zijn.

2. Bied een fietslease-programma aan

Een fiets leasen biedt heel wat voordelen. Werknemers kunnen genieten van een fiscaal aftrekbare e-bike, terwijl de werkgever geen extra kosten hoeft te dragen. De fietsvergoeding – verplicht vanaf 1 mei 2023 – is een extra stimulans. Bedrijven die niet in aanmerking komen voor fietsleasing kunnen opteren voor een groepsaankoop.

3. Promoot woon-werkverkeer met de fiets

Moedig je werknemers aan om met de fiets naar het werk te komen. Dit kan op tal van manieren. Organiseer bewustwordingscampagnes of informatieve sessies over de fiets als extralegaal voordeel, zet een fietsgroep op voor gezamenlijke fietstochtjes, of voorzie herkenbare fietskledij in de look-and-feel van je bedrijf.

4. Breid je vloot uit met bedrijfsfietsen

Overweeg je bestaande wagenpark te vervangen of aan te vullen met fietsen, zoals een cargobike voor kleine transporten. Een meeting met een klant in de buurt van je bedrijf? Opteer voor een fietstochtje. Stel een aantal poolfietsen ter beschikking voor ad hoc gebruik en maak er een gewoonte van om de fiets te nemen.

5. Organiseer fietsactiviteiten

Denk aan de fiets wanneer je bedrijfsactiviteiten zoals teambuildings of familiedagen organiseert. Bedenk bijvoorbeeld een fietsuitdaging, teken een gezamenlijke fietstocht uit, of zet een bedrijfswielerploegje op. Je creëert niet alleen een positieve fietscultuur maar stimuleert werknemers om ook buiten deze activiteiten de fiets te gebruiken.

 6. Practice what you preach

Een sterke leider geeft het goede voorbeeld. Neem als leidinggevende ook zelf af en toe de fiets en moedig je management aan om hetzelfde te doen. Niet alleen word je een ambassadeur van je eigen fietsbeleid, je ontdekt uit eigen ervaring obstakels en opportuniteiten om je fietscultuur aan te scherpen. 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels