ARCHITECTEN MET OOG VOOR HET ONGEWONE
Dries Vandervelden
Femke Verheyen
& Pieter Peerlings
Sculp[IT] Architecten

ARCHITECTEN MET OOG VOOR HET ONGEWONE

Bedrijfsprofiel - Sculp[IT] Architecten

In het prachtig pakhuis ‘t Glorie in de Oranjestraat te Antwerpen-Noord huist architectenbureau Sculp[IT]. Al 16 jaar lang werken ze allerlei unieke projecten uit voor particulieren, ondernemingen, gemeenten… Hun stokpaardjes? Een sterke focus op context en werken met een kwinkslag.

“Het is tijd om onze Renaissance in het voetlicht te plaatsen”, geeft oprichter Pieter Peerlings aan. Na 16 jaar staan er sinds kort drie gelijkwaardige bestuurders aan het hoofd van Sculp[IT]. En die vullen elkaar perfect aan. Femke Verheyen is het creatieve brein van het team: met haar intuïtief beeldend inzicht weet ze de juiste accenten te leggen en wensen van de klant in te vullen. Dries Vandervelden verzorgt met alle plezier de uitvoering van de technische details en het rationele gegeven. Allrounder Pieter speelt ook nog met het communicatieve en administratieve gedeelte.

Eureka-effect

In het prille begin ontwierp Sculp[IT] de plannen voor het smalste huis van Antwerpen. Een jaar na afwerking wonnen ze daarmee de Belgian Building Award en ging de bal aan het rollen. “We begonnen met particulieren, maar halen nu ook stedenbouw - kundige projecten binnen”, vertelt Pieter. “Ondertussen staan we gekend om ons maatwerk op elke schaal. Als het maar bijzonder is, daar amuseren we ons mee, en hoe complexer, hoe liever!”

Bij Sculp[IT] kiezen ze ervoor om hun tijd te nemen bij de aanvang van een project. Na het zorgvuldig overlopen van de eisen en wensen met de opdrachtgever, trekken ze zich zowat een maand terug om met een volledig uitge - werkt ontwerp te komen. “In plaats van vijf verschillende voorstellen te geven, prefereren we om met dat ene ontwerp de spreekwoordelijke perfectie te bereiken.” Vaak gaat het dan zelfs zo ver dat de klant een eureka-gevoel krijgt, omdat ze het zelf nooit zo konden bedenken. “We willen altijd verwachtingen overstijgen en het financiële rendement optimaliseren.”

Een echte huisstijl hanteren ze niet, maar Sculp[IT] houdt wel vast aan een structureel minimalisme. “Architectuur is mooi wanneer je niets meer kan weglaten.” Ze proberen ook steeds op een creatieve manier in te spelen op de eisen van de klant. “We houden ervan om te werken met een kwinkslag, binnen een heel technisch en uitgezuiverd maatpak.” Een mooi voorbeeld is het LALOproject, een renovatie van een Antwerps herenhuis. “De klant vroeg om veel lichtinval. We lieten daarom gigantische gla - zen deuren maken die ondertussen wereldbekend zijn”, vertelt Dries. “De gelaserde profielen werden op maat gemaakt in Zwitserland en door een enorme hefboom kan je de deuren openen met je pink.”

Erg goed in erfgoed

Bij Sculp[IT] wordt gehamerd op het nauwgezet lezen van de context en de mogelijkheden van een gebouw, waardoor ze uitblinken in renovatie- en restauratiewerken. Vorig jaar nog werkten ze het plan uit voor de restau - ratie van de Bourgondische kapel in de Antwerpse Lange Nieuwstraat. “Dat pand is deels een beschermd monument en heeft al verschillende functies gekend, waarvan o.a. het paleis van de gezant van de Koning van Spanje”, weet Pieter.

Het team van Sculp[IT] bouwde het geheel om tot negen woonentiteiten, een boekenwinkel en antiquariaat. “Door het pand goed te ‘lezen’ zoals het tektonisch in elkaar zit, waren er heel weinig ruwbouwwerken nodig”, geeft Pieter aan. “Dat is financieel voordeliger voor de klant. De prijs per vierkante meter viel namelijk uitzonderlijk laag uit en dat in deze tijden. Maar het is ook fijn dat we het erfgoed zo goed mogelijk kunnen bewaren binnen de nieuwe functie.”

Team vol ambitie

De lijst van topprojecten is al zeer uitgebreid, maar het team van Sculp[IT] blijft hongerig en wil hun projecten - portefeuille continu verfijnen. Ook wat betreft knowhow is er voldoende ambitie. “Ik volg bijvoorbeeld momenteel een master stedenbouw”, vertelt Femke. “Die zal van pas komen bij grotere projecten zoals die van de industriële erfgoedsite Malt in Mechelen, waar aller - lei functies samen ‘blenden’. Dat is een architecturaal masterplan van 40.000 vierkante meter met kantoren, woningen, appartementen, publieke landschapsaanleg en het integreren van een aantal erfgoedgebouwen en een monument.”

Het team beperkt zich ook zeker niet tot het Antwerpse. Ze hebben een uitgebreid klantenbestand dat vaak opnieuw komt aankloppen voor nieuwe projecten, of Sculp[IT] aanbeveelt bij anderen. Zo hadden ze onlangs zelfs een trouwe opdrachtgever uit Dubai over de vloer met de vraag daar ook op termijn een tak op te richten. “We beschikken over een jong, ambitieus team en willen ons plafond blijven verleggen”, sluiten ze in koor af. 

Sculp[IT] Architecten
Oranjestraat 54A/01
2060 Antwerpen - België
T. 03 289 07 24

mail@sculp.it
www.sculp.it

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels