Comfortabel en slim verlichten
Patrick Boydens KLV Led Light Solutions

Comfortabel en slim verlichten

Bedrijfsprofiel - KLV Led Light Solutions

Met de juiste toepassing kan heel wat lichtvervuiling worden vermeden. Toch is de Belgische kennis nog te beperkt om er voldoende goed mee om te gaan. “We helpen onze klanten om beter te doen, op alle vlakken,” zegt Patrick Boydens.

Nog niet zo lang geleden klonk de mythe dat je België kon zien liggen vanuit de ruimte. Zo erg is het gelukkig niet gesteld, maar er is wel véél ruimte voor verbetering, zegt Patrick Boydens, zaakvoerder van KLV Professional & Industrial Led Lighting. “De kennis in België over verlichting, lichthinder en -vervuiling is erg slecht. Zelfs in de industrie blijkt het vaak verleidelijk om gewoon een lampje in te draaien en er verder niet bij na te denken.”

Voor mensen, tegen hinder

Nochtans kan een goed uitgewerkt verlichtingsplan wonderen verrichten, zowel voor de mensen die erin moeten werken als voor het kostenplaatje. “Zowel kleine als grote ruimtes hebben recht op een perfect uitgewerkte verlichting,” zegt Boydens, “maar vooral in grotere eenheden kan je heel gericht werken en eerst nagaan waarvoor ruimtes dienen, wie er komt, welk werk er wordt verricht… Zo kan je bijvoorbeeld de verlichting progressief laten aanspringen naarmate een vorkheftruck verder rijdt op zijn traject.”

“Als er verderop iemand bijvoorbeeld aan een tekentafel moet werken, heb je daar een heel ander licht nodig. Daar zijn niet alleen reguleringen rond voor de gezondheid van medewerkers, maar het is ook aangetoond dat mensen veel beter presteren en liever werken in een aangenaam verlichte ruimte, aangepast aan hun activiteit, dan in een slecht verlichtte omgeving. Een goed uitgewerkt lichtplan houdt rekening met alle belangrijke factoren en voorziet maatwerk waar iedereen blij van wordt.”

Voor Boydens is het uitgangspunt steeds dat alleen verlicht wordt wat nodig is. “We stellen ons steeds dezelfde drie vragen,” vertelt hij: “Wanneer moet er worden verlicht? Hoeveel is er nodig? En waarom willen we hier licht? Een goede afbakening van die factoren zorgt voor een aangename omgeving waar de buurt geen last van heeft. Kijk bijvoorbeeld naar sport- en recreatieterreinen: vaak zijn die verlicht door vier lichtmasten, maar bij nieuwe projecten, of voor vernieuwingen, adviseren we onze klant telkens om er zes van te maken. Zo schijnt het licht rechtstreekser op wat verlicht moet worden, met minder uitloop naar de buurt.”

Slimmer verlichten

Het adviserende luik wordt voor Boydens steeds belangrijker. Er zijn namelijk wel Europese normen voor lichthinder bij sportverlichting, maar voor pleinen of havenverlichting zijn die er niet. “Wij kunnen vanuit onze ervaring dan aanbevelingen doen op basis van reguleringen op andere gebieden,” vertelt Boydens. “Zo zorgen we niet alleen voor comfortabele verlichting voor mensen, maar ook voor oplossingen die buurtbewoners ontlasten en geen impact hebben op de nachtcyclus van dieren. En ook niet onbelangrijk: een slim lichtplan zorgt eveneens voor een mooie kostenbesparing.”

KLV Led Light Solutions
Belcrownlaan 14 – Unit 6
2100 Deurne - België
T. 03 542 35 04

patrick@klv-led.be
www.klv-led.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels