De júíste asbestpartner
Roeland Keysers Asbest Partners

De júíste asbestpartner

Bedrijfsprofiel - Asbest Partners

In asbestsanering loop je er de kantjes best niet van af. Voor een vlot en veilig verloop van zo’n traject heb je nood aan expertise, flexibiliteit en dossierkennis. Kwaliteiten die Asbest Partners in overvloed heeft.

Sinds 2019 maakt Asbest Partners België deel uit van een groep met twee vestigingen in België en één in Nederland. Samen beschikken ze over 90 medewerkers die de garantie bieden op een grondige, tijdige én veilige sanering. “We maken er een erezaak van om op ieder project te werken volgens de regels van de kunst”, zegt Roeland Keysers, General Manager bij Asbest Partners België.

Schaalvoordelen

In België is Asbest Partners een van de grotere spelers voor asbestsanering. Eén van de voordelen daarvan is ontegensprekelijk de flexibiliteit die ze aan de dag kunnen leggen. “Zowel voor particulieren als voor grote klanten kunnen we snel schakelen, al dan niet in samenwerking met partners”, legt Roeland uit. “Daardoor kunnen we in 99% van alle dossiers gegarandeerd starten na de wettelijke wachttijd.”

In België geldt namelijk een verplichte wachttijd van twee weken voor asbestverwijdering. Na de oplevering van de asbestinventaris, die wordt opgesteld door een onafhankelijke asbestdeskundige, wordt Asbest Partners ingeschakeld. Zij doen de melding bij de overheid, zodat deze een dossier kan openen en eventueel controles kan uitvoeren. “Omdat we beschikken over zoveel gekwalificeerde medewerkers, kunnen we na de wachttijd meteen starten, zowel voor grote als voor kleine projecten.” Momenteel werkt het bedrijf bijvoorbeeld mee aan de sanering van de Antwerpse KBC-toren. “Dat project is intussen voor meer dan de helft uitgevoerd en is een mooi staaltje van samenwerking tussen onze mensen en verschillende partners”, zegt Roeland. “Dat project zal in totaal drie jaar duren. Maar evenzeer werken we met plezier en toewijding aan een project van twee dagen.”

Kennis en ervaring in een jonge sector

Asbestsanering is in België een relatief recent gegeven. Pas in 1999 werd het gebruik van het materiaal verboden. “Desondanks is er een uitgebreide wetgeving waar verwijderingsbedrijven zich aan dienen te houden, maar deze wordt nog onvoldoende nageleefd”, vertelt Roeland. “Wij beschikken bijvoorbeeld over alle erkenningen en krijgen jaarlijks een audit, maar voorts gebeurt momenteel nog onvoldoende opvolging en controle vanuit de overheid. Dat is jammer, want de procedures zijn grondig en goed opgesteld. Als iedereen zich eraan houdt, heeft het alleen maar voordelen voor alle partijen.”

“Voor ieder project wordt een uitgebreid dossier opgemaakt. Dat begint bij de saneringsmelding en gaat verder in het gedetailleerd bijhouden van alle fases van de werken, werktijden van medewerkers, controles door onafhankelijke laboratoria en attesten van de afvalverwerking. Met zo’n dossier in de hand is de klant zeker dat er veilig werd gewerkt, met garanties van de overheid.”

De juiste prijszetting

Niet iedereen lijkt er evenwel dezelfde hoge standaarden op na te houden. Roeland: “Soms zijn er asbestverwijderaars die het minder nauw nemen met bijvoorbeeld de hermetische zones op de werf, of met de correcte afvalverwerking. Als het afval niet wordt verwerkt door een erkende verwerkingsinstallatie, loop je het risico dat het materiaal blijft doorwerken, met ongewenste gevolgen voor mens en omgeving.”

“Het levert die spelers een gunstigere prijszetting op, maar mensen mogen zich daardoor niet laten verblinden: je speelt niet alleen met je eigen geld, maar ook met het leefmilieu van andere mensen. Daarom raad ik mensen aan om niet zomaar te kiezen voor de goedkoopste optie, of voor de spelers die bovenaan verschijnen in Google. Doe vooraf je huiswerk en kies voor een saneringsbedrijf dat kwaliteit en dossierkennis hoog in het vaandel draagt.

Het positieve aan werken met asbest

Asbestsanering draagt bij aan een duurzame maatschappij. Omdat het materiaal zijn risico’s heeft, blijkt het echter jaar na jaar een hele opgave om goede mensen te vinden die ermee aan de slag willen. Onterecht, volgens Roeland: “Het is net een erg veilige en fijne job. Net omdat je weet waar je mee bezig bent en we steeds alle voorzorgsmaatregelen nemen.”

“Onze medewerkers werken slechts twee uur aaneensluitend in de hermetisch afgebakende zone, waarna ze hun verplichte rusttijd moeten opnemen vooraleer ze weer verder werken. Bovendien kan je genieten van heel wat collegialiteit omdat veiligheid bij iedereen steeds vooropstaat. We zijn altijd op zoek naar mensen die hier hun steentje aan willen bijdragen, dus neem gerust contact op!”

Asbest Partners
Zone Reme 5
2260 Westerlo - België
T. 014 26 78 03

info@asbestpartners.be
www.asbestpartners.eu

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels