Hoe laat ik mensen écht voor mij werken?
Lisa Van Loon Lisa Van Loon

Hoe laat ik mensen écht voor mij werken?

Vraag & Antwoord - Lisa Van Loon

Vaak krijg ik vragen over motivatie. Hoe kan ik mijn personeel motiveren? Hoe werk ik rond intrinsieke motivatie? Waarom doen mensen niet gewoon wat ze moeten doen? De ‘waarom’ doet er niet toe. Je kan uren op internet allerlei tips en trick zoeken. Ons leven is te kort om alle boeken over het topic te lezen. Ondanks alle informatie, hoe komt het dat we er toch maar niet in slagen om altijd gemotiveerd te zijn? En vooral: waarom je maar beter niet op motivatie kan rekenen.

Motivatie is niet te controleren. Het is een gevoel dat komt en gaat, zoals eb en vloed. De kans is bijzonder groot dat je regelmatig of zelf vaak geen zin hebt om de dingen te doen die écht belangrijk zijn. Voor iedereen die regelmatig op zoek is naar motivatie: er is geen magische formule om jezelf (of anderen) te motiveren. Op zoek gaan naar motivatie is pure tijdverspilling. Motivatie is zoals een lekke band oppompen. Goed voor even, vermoeiend voor de rest van het leven.

Gemotiveerd personeel is dan ook niet de oplossing. Wel mensen die doen wat nodig is. Mensen met discipline.

‘Lead by example’

Een cliché en uitgemolken uitspraak. Helaas, want deze uitspraak geeft je enorm veel kracht ter beschikking. Geloof het of niet, je hebt controle over jezelf. Je kan maar beter zorgen dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Je team is een eerlijke spiegel. Wat niet werkt in je team, is wat niet werkt bij/aan jezelf.

Helderheid

Creëer helderheid voor jezelf en de ander. Waarom moet de taak uitgevoerd worden? Wat heb jij eraan? Wat is het voordeel voor de ander? Wat is het grotere geheel? Hou het doel voor ogen en beloon mensen (en nee, dat hoeft niet per se met geld).

Neem verantwoordelijkheid

Het begint en eindigt met het nemen van verantwoordelijkheid. Je hebt altijd een eigen aandeel. Durf eerlijk te kijken naar jezelf. Wat moet jij veranderen? Welke gesprekken ga jij uit de weg? Welk gedrag tolereer jij al veel te lang? Welke mensen passen misschien niet meer bij jou? Wees niet naïef en wacht geen maanden, er komt geen magisch moment dat er opeens iets verandert. Als jij hetzelfde blijft, verandert er niks.

Onthoud vooral: woorden zijn leeg, acties tellen. Met of zonder zin, kan je nog steeds doen wat je moet doen. Het start en eindigt met jou. Wie jij bent als leider. Geloof niet in Sinterklaas (en motivatie). Je bent slimmer dan dat.

Deze expertise werd aangeboden door  Lisa Van Loon

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels