Met een M&A-adviseur geraak je verder
Arnaud Goossens
& Dirk Marckx
Merodis

Met een M&A-adviseur geraak je verder

Praktijck - Merodis

De overnamemarkt is voortdurend in beweging. Vandaag zien we een professionalisering van de corporate finance sector, een toename van het aantal professionele investeringsfondsen én een tendens waarbij ook reeds jongere bedrijfseigenaars beslissen om hun bedrijf (gedeeltelijk) te verkopen. Daarbij neemt ook het belang van vakkundige M&A-begeleiding toe. Dat vertelt Dirk Marckx, Managing Partner bij M&A-specialist Merodis.

Relatief jonge verkopers

“Waar de typische verkoper vroeger een bedrijfseigenaar was die na 30 of 40 jaar hard werken geen familiale ­opvolging had en een overnemer zocht, zien we vandaag ook meer jongere verkopers”, vangt Dirk Marckx het gesprek aan.

Hij stelt daarbij vast dat deze bedrijfsleiders, die vaak vroeg aan hun ondernemerstraject zijn begonnen, al soms na 10 of 15 jaar beslissen om hun onderneming te verkopen aan een strategische koper ofwel, via een gedeeltelijke verkoop in zee te gaan met een investeringsfonds.

“Zo realiseren ze reeds een deel van de waarde van hun onderneming en kunnen ze met hun nieuwe sparringpartner een volgend hoofdstuk van hun bedrijfs- en ondernemersverhaal schrijven.”

Meer private equity

Parallel met deze ontwikkeling stelt Merodis vast dat ook het aantal professionele private equity fondsen alleen maar is toegenomen, hetgeen volgens hen een heel positieve tendens is.

“We zien vandaag een veel groter aantal professionele investeringsfondsen dan 5 of 10 jaren geleden. Dat is een goede evolutie omdat deze fondsen extra middelen, kennis en expertise en een breder professioneel netwerk injecteren in de bedrijven die ze kopen of waarin ze investeren.”, vervolgt Arnaud Goossens, Partner en mede-venoot bij Merodis.

Professionalisering in corporate finance

Tenslotte, en mede door deze ontwikkelingen, neemt ook het aantal onafhankelijke M&A-adviseurs toe. Ook dat juichen beide experten van Merodis toe.

“Dit alles heeft, onder andere, tot gevolg dat er een toename plaatsvindt van het aantal gespecialiseerde, professionele M&A-adviseurs, hetgeen dan weer leidt tot een continue versterkende professionalisering van onze dienstverlening. En dat is dus goed voor de vele hardwerkende en gedreven ondernemers die ooit hun bedrijf willen verkopen.”

Samen geraak je verder

Het is vandaag dan ook belangrijker dan ooit om een gespecialiseerd adviseur onder de arm te nemen wanneer je je bedrijf wil verkopen, benadrukt Dirk. De valkuilen in een overnameproces zijn immers talrijk.

“In het merendeel van verkoopprocessen, waarbij de verkoper geen beroep deed op een adviseur, zien we een lage overnameprijs en nadelige contractvoorwaarden voor die verkoper. Bovendien is het risico dat het overnameproces voortijdig afspringt groter. Daarom raden we aan om deze intense en strategische trajecten nooit alleen aan te vatten.

Bij Merodis zetten we onze jarenlange ervaring in om een brede selectie van kandidaat-kopers of investeerders te betrekken. Zo verhogen we de slaagkansen en verkoopprijs en bekomen we gunstigere contractvoorwaarden. We vragen onze klanten ook steeds om een gespecialiseerd M&A advocatenkantoor aan te stellen in het proces. Tijdens het volledige traject brengen we expertise én menselijkheid aan de onderhandelingstafel en zorgen we voor een minutieuze planning waardoor de continuïteit van de huidige bedrijfsvoering verzekerd blijft.”

Merodis
www.merodis.com

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels