DATAGEDREVEN AKOESTISCHE STUDIES VOOR DE BOUWSECTOR
Bart Van de Velde SonIQ

DATAGEDREVEN AKOESTISCHE STUDIES VOOR DE BOUWSECTOR

Bedrijfsprofiel - SonIQ

Het meten en voorspellen van akoestische prestaties via zelf ontwikkelde 3D-berekeningsmodellen: studiebureau SonIQ tilt akoestiek naar een hoger niveau.

Toen Bart Van de Velde afstudeerde als IT-er, was hij er nog niet uit wat hij precies wilde doen. Tot hij toevallig in contact kwam met een studiebureau gespecialiseerd in akoestiek. Het begin van een boeiende carrière.

Wat is akoestiek?

Bart: “In 2012 was er binnen de akoestiek nog maar weinig software bescikbaar om de verzamelde data te analyseren. Door mijn achtergrond in programmeren ging ik bij het studiebureau waar ik toen werkte, zelf aan de slag met het ontwikkelen van software op maat.

Tien jaar later, in 2022, startte ik op eigen benen met SonIQ. Onze voornaamste klanten zijn architecten en projectontwikkelaars. We onderscheiden ons door onze doorgedreven digitale dataverwerking. Dankzij 3D-berekeningsmodellen kunnen we zeer nauwkeurig voorspellen, gericht zoeken naar de oorzaak van een probleem en bijsturen.”

Akoestisch optimaliseren bij nieuwbouw

Hoe SonIQ dan precies te werk gaat? Bart: “Bij een nieuwbouwproject starten we met een grondige studie van de plannen. Aan de hand van een digitaal 3D-model voorspellen we het effect van bepaalde materialen en ingrepen in de ruimtes. De kracht van deze voorspellingen is dat we het bouwconcept optimaliseren en zo de bouwkost reduceren. In een ideaal scenario worden we al betrokken van bij de ontwerpfase. Zo kunnen we helpen om de ruimtes op een slimme manier in te delen en te organiseren, en eventuele problemen op het vlak van akoestiek te vermijden.”

Zoek de zwakste schakel

Daarnaast wordt SonIQ vaak ingeschakeld om een akoestisch probleem in bestaande gebouwen aan te pakken. Bart: “We meten de bestaande situatie op en maken een digitale kopie van de werkelijkheid, een geijkt 3D-model. Daaraan toetsen we verschillende scenario’s. Het model toont ons welke weg het geluid volgt en duidt de zwakste schakel aan, die we vervolgens aanpakken. Je kan het vergelijken met het oplossen van een waterlek. Van zodra je de oorzaak van het probleem hebt gevonden en aangepakt, verdwijnt het probleem. In Sint-Niklaas deden we dat bijvoorbeeld voor een reeks koppelwoningen waar bewoners klaagden over een gebrekkige geluidsisolatie. Uit metingen bleek dat de aannemer een fout in de uitvoering had gemaakt, waardoor de geluidsisolatie niet beantwoordde aan het wettelijke minimum.”

Alles draait rond data

Alles begint met de juiste data, want meten is weten. Maar dat klinkt eenvoudiger dan het is. Bart: “Met kwalitatieve hardware verzamel je een massa aan gegevens. Maar daarna is het de kunst om die data verwerkt krijgen. Zo onderzochten we bijvoorbeeld de impact van het bouwen van nieuwe magazijnen voor een pakjesdienst in Halle. Gedurende één week werd het omgevingsgeluid rond de huidige site gemeten: een autosnelweg, twee drukke gewestwegen en een spoorlijn. Miljarden data, die we met de juiste software omzetten in bruikbaar materiaal. We simuleerden het extra verkeer dat de koeriers zouden teweegbrengen en konden zo aantonen in welke mate het omgevingsgeluid zou stijgen. De software om dit te kunnen doen, programmeren we steeds meer zelf. Iets wat we in de toekomst willen blijven doen.”

SonIQ
M. 0468 03 28 06
www.son-iq.be

 

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels