Italiaanse bliksemschicht
Jos Schols
& Benny Peeraer
Maserati GranTurismo Folgore

Italiaanse bliksemschicht

De Test - Maserati GranTurismo Folgore

Maserati is hotter dan ooit. Na de lancering van de spectaculaire MC20 en de Grecale, staat er vandaag een gloednieuwe GranTurismo in de showroom. Hoewel er nauwelijks geraakt is aan het klassieke design van deze sportieve luxe-GT, is toch letterlijk alles aan de wagen nieuw. De elegante Italiaan ziet er in alle opzichten nog net iets strakker en verfijnder uit dan zijn voorganger. Bovendien is de Maserati GranTurismo voortaan ook in een volledig elektrische versie beschikbaar onder de naam Folgore. En dat is meteen de eerste elektrische GT op de markt.

maserati-granturismo-folgore

Er waait een nieuwe wind binnen Maserati,” bevestigt Benny Peeraer, salesmanager bij Maserati Centre Antwerp. “Onder het motto ‘back to the origins to look at the future’ eert het Italiaanse merk zijn roots. Tegelijk omarmen we de nieuwste technologiën. Maserati wil sportiviteit, luxe en duurzaamheid hand in hand laten gaan om zo de passie voor mooie wagens in stand te houden. En dat zonder toekomstige generaties in gevaar te brengen. De eerste opdracht van onze nieuwe chief-designer Klaus Busse was de supersportwagen Maserati MC20. De 100% nieuwe GranTurismo mét de Folgore als volledig elektrische versie, is de tweede wagen van zijn hand.”

maserati-granturismo-folgore

maserati-granturismo-folgore

maserati-granturismo-folgore

STERCK Magazine mocht - in samenwerking met Maserati Centre Antwerp – het eerste exemplaar in België aan een test onderwerpen. Daarvoor riepen we de hulp in van Jos Schols, general manager van het luxehotel Stiemerheide en restaurants Kristalijn en Moonstone in Genk. Een locatie waar Maserati Centre Antwerp sinds kort een exclusieve samenwerking mee heeft. “Maserati Centre Antwerp is ook verdeler voor Limburg en ze willen hier graag een pied à terre hebben, zeker gezien de grote Italiaanse populatie in de regio,” legt Jos Schols uit. “We ontvangen in ons hotel jaarlijks duizenden gasten, waaronder maar liefst 12 serviceclubs. Dat zijn gedroomde klanten. Het is een fijne combinatie om in Restaurant Kristalijn een wagen te bespreken bij een lekker etentje. En ook ons hotel krijgt exposure. Het merk Maserati past perfect bij de architectuur van Kristalijn en de mooie setting van het omliggende golfterrein.”

Dit is de ideale wagen om in Italië langs de kust te flaneren.

Hoogwaardige afwerking

Jos Schols is alvast danig onder de indruk als hij na een testrit in winterse omstandigheden terug de parking opdraait. “Je moet weten dat ik eigenlijk meer een klassieke SUV-rijder ben en dus weinig referentiepunten heb op vlak van sportwagens,” vertelt hij. “Maar die heb je niet nodig als je in deze GranTurismo stapt. Je ervaart die Italiaanse stijl meteen op alle vlakken. Het interieur is heel mooi afgewerkt, met drie digitale schermen en een geluidsinstallatie van Sonus faber - een Italiaans high-end merk - als kers op de taart. Er is oog voor leuke details zoals fijne stiksels en het digitale klokje centraal op het dashboard. Het interieur is minimalistisch en voelt erg chique aan. Ik zit normaal niet graag zo laag, maar als je in deze prachtig gevormde stoelen plaatsneemt, dan voelt dat gewoon goed aan. Alles klopt. Dit is de ideale wagen om langs de Italiaanse kust te flaneren.”

jos-schols-hotel-stiemerheide-kristalijn Hotel Stiemerheide - Kristalijn

Hotel Stiemerheide bevindt zich aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen in Genk en biedt haar gasten tal van mogelijkheden. Naast gastronomie op hoog niveau met Restaurant Kristalijn (1 Michelinster) en Moonstone (Bib Gourmand), zijn er 69 vernieuwde kamers, 6 vergaderzalen en onder meer een indoorzwembad. Aan de gezellige bar kan je 7/7 dagen iets lekkers eten. Het hotel is verbonden aan golfterrein Spiegelven met 18 holes par 4 en 9 holes par 3. Het is het vertrekpunt voor tal van wandel- en fietsroutes in de omgeving en beschikt over een veilige parking met videobewaking.

“Het leuke is dat je haast niet merkt deze GranTurismo Folgore een elektrische wagen is,” gaat Jos Schols verder. “Als je stevig accelereert, hoor je het mechanische geluid van de elektromotor gecombineerd met de nagebootste sound van een V8-motor. Het verhoogt de beleving en klinkt heel natuurlijk, subtiel en goed.”

Sprintbom

De nieuwe GranTurismo Folgore gooit ook op sportief vlak hoge ogen met een onberispelijke weglegging en spectaculaire prestaties. De drie elektromotoren zijn samen goed voor een duizelingwekkende 1.200 pk. Uiteindelijk wordt 761 pk en 1.350 Nm koppel effectief op de wielen overgezet. Daarmee sprint de elektrische Folgore in 2,7 seconden naar 100 km/u. Maar liefst een halve seconde sneller dan de snelste ­benzineversie van de GranTurismo, die toch een flink stuk minder weegt. Het zegt alles over de krachten die deze ‘bliksemschicht’ kan opwekken.”

maserati-granturismo-folgore

Formula E-technologie

“De Maserati is zonder twijfel de meest sportieve elektrische wagen die momenteel op de markt te krijgen is,” legt Benny Peeraer uit. “Daarvoor is er volop gebruik gemaakt van technologie uit de Formula E. De batterij heeft bijvoorbeeld een zogenaamde T-Bone opstelling, waarbij het lange been van de T door de middentunnel van de wagen loopt. Het leidt tot de meest ideale gewichtsverdeling van 50/50 en heeft een spectaculair effect op de wegligging. De wagen heeft een rijbereik van 450 km. De batterij van 93-kWh accu kan je van 0 tot 80 procent laden in 18 minuten.”

folgore-maserati-benny-peeraer Maserati Centre Antwerp

D'Ieteren (Luxury Performance) heeft ervoor gekozen om Maserati te verdelen en zo uit te breiden in het groeiende luxesegment. Maserati Centre Antwerp heeft begin dit jaar de eerste Maserati concept store in de Benelux geopend, de tweede in West-Europa. Deze ligt volledig in lijn met de nieuwe corporate identity van het merk, die de passie, innovatie & het design van het Italiaanse luxemerk belichaamt. Naast de verkoop van nieuwe en pre-owned Maserati’s, kunnen klanten er ook terecht voor aftersalesdiensten, zoals onderhoud en herstellingen.

Duurzame materialen

Maserati wil niet enkel op vlak van elektrificatie duurzaam zijn, ook in de keuze van materialen is aan alle details gedacht. Zo zijn grote delen van het interieur, de stoelen en het dashboard van de Folgore-modellen gemaakt van gerecycleerde visnetten die opgehaald zijn uit de oceaan. Benny Peeraer: “Een leuk detail zijn bijvoorbeeld de grote schakelpeddels achter het stuur. Die zijn kenmerkend voor een klassieke sportwagen, maar dienen in de elektrische versie om het niveau van regeneratie in te stellen. Afhankelijk van jouw keuze remt de wagen meer of minder af als je het gaspedaal loslaat. Daarbij wordt de batterij lichtjes bijgeladen met de vrijgekomen energie.”

De drie elektromotoren zetten 761 pk en 1.350 Nm koppel over op de wielen.

Elektrificatie Maserati

Tegen 2025 wil Maserati van elk model een elektrische Folgore-versie hebben. Tegen 2030 zal het merk enkel nog elektrische wagens maken. “Aangezien Jos vooral een SUV-liefhebber is, kan hij bij ons intussen ook terecht voor de Grecale Folgore, onze SUV die sinds kort in een ­elektrische Folgore-variant verkrijgbaar is. De eerste leveringen in België vinden binnenkort plaats,” vertelt Benny Peeraer.

maserati-granturismo-folgore

“Ik moet zeggen dat de ­klassieke lijnen van de Maserati GranTurismo me aantrekken. Het blijft een ­discrete stijlvolle wagen waarmee je overal kan komen, zonder te zeer in de kijker te lopen,” besluit Jos Schols. “Tegelijk heeft hij de prestaties van een supersportwagen. Het is mooi om dat zo discreet te kunnen combineren.”

 maserati-granturismo-folgore

Maserati GranTurismo Folgore

Bevindingen

Klassieke herkenbare tijdloze lijn met elegante uitstraling.

Veelzijdige sportwagen, uitstekend geschikt voor alledaags gebruik.

Maserati treedt met de Folgore-lijn zeer overtuigend het elektrisch tijdperk binnen.

 • Elektrische batterij: 92,5 kWh
 • Rijbereik: 450 km
 • 0 tot 100 km/u: 2,7sec
 • Vermogen kW/pk: 560/762
 • Koppel: 1305 Nm
 • Afmetingen (mm): 4959(l) 1957(b) 1353(h)
 • Gewicht: 2185kg
 • Inhoud kofferruimte(l): 270
 • Basisprijs: 201.300 euro incl. btw
Top5 meest gelezen
  Top5 gedeelde artikels