Slim omgaan met regenwater
Huseyin Kaya

Slim omgaan met regenwater

Praktijck: Lambrechts

De natuur voorziet ons van regenwater, dus we kunnen dit nadeel maar beter ombuigen naar een voordeel. Bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties is men zelfs verplicht om een regenwaterput te plaatsen en in sommige gevallen is het ook verplicht om een infiltratiesysteem te voorzien. Aangezien we door deze reglementering dan toch al over een regenwaterput beschikken, kunnen we dat water maar beter gebruiken!

Een regenwaterput is verplicht bij de nieuwbouw of verbouwing van een eengezinswoning met een nieuwe oppervlakte groter dan 40m². Hier bovenop is een infiltratiesysteem dan weer verplicht bij de (her)bouw of uitbreiding van een overdekte constructie (met een nieuwe oppervlakte > 40m²), de (her)aanleg of uitbreiding van een ondoorlatende verharding (> 40 m²) en ook bij de aanleg van een afwateringssysteem voor een verharding. 

Bij een regenwaterput voorziet men een (regenwater)pomp en een filtratiesysteem. Hierdoor kan u het regenwater in deze regenwaterput voor heel wat verschillende toepassingen gebruiken. Al naargelang het type pomp kan u kiezen tussen een standaard regenwaterpomp of een pomp met een volautomatisch omschakelingsysteem. Bij dit systeem hoeft u zich geen zorgen te maken als er geen water meer in uw regenwaterput is. De pomp schakelt automatisch om naar leidingwater.

Toepassingen

In de meeste gevallen wordt regenwater vooral gebruikt om het toilet door te spoelen, voor de wasmachine of om in de tuin te werken (besproeien). Maar door een aangepast filtratiesysteem te installeren kan u het water overal in huis gebruiken, behalve in de keuken. Dat is ook niet erg want in de keuken verbruik je maar 2 tot 5 procent van het totale water in huis. Ook om een bad te nemen of te douchen kan je dus het regenwater gebruiken. 

Een rekensommetje…

Per jaar regent het gemiddeld 180 dagen. Dit is goed voor 815l/m². Een gemiddeld waterfactuur bedraag 600 euro per jaar. Waarom de regen je factuur niet laten verminderen? 

Even een berekening: in een doorsnee gezin ziet de verdeling van het waterverbruik er als volgt uit: 3l voor koken, 8l voor onderhoud, 17l voor de was, 30l voor het toilet en maar liefst 44l voor een bad of een douche. In totaal is dit een verbruik van 110 liter per persoon per dag. Hiervan zou u 99 liter kunnen vervangen door regenwater zodat u slecht 11 liter leidingwater moet gebruiken. Een heuse besparing!

Het spreekt voor zich dat u een vergelijkbare redenering ook kan toepassen voor uw bedrijfs- of kantoorgebouw. Afhankelijk van u activiteit kan de besparing hier nog een flink stuk groter zijn. Het loont de moeite om dit met een specialist ter zake onder de loep te nemen.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels