Shake it baby
Manuel Wouters

Shake it baby

Vijf ijskoude tips

Al op zijn 21ste werkt Manuel Wouters als ‘barwaiter’ op de Queen Elisabeth II, het grootste en meest luxueuze cruiseschip ter wereld. Hij leert er de kneepjes van het vak van de allerbesten en schopt het binnen enkele jaren tot ‘chief-bartender’. Sterren als Gene Hackman, Telly Savalas, Dolly Parton en Tom Cruise zijn wild van zijn cocktails en ‘the rich and famous’ komen keer op keer terug voor zijn unieke creaties. Na twaalf jaar in deze mondaine wereld, creëert Wouters met de SIPS-bar op het Zuid een nieuw succesverhaal. Hij schreef inmiddels drie boeken en is dé cocktailkenner op NJAM. Wouters geeft je vijf ijskoude tips.

1. Laat eens een ballonnetje op!

“Doe eens wat anders met je ijs. Je kunt bijvoorbeeld heel eenvoudig leuke ijsblokjes maken met ballonnetjes. Dat presenteert bijzonder mooi en bovendien blijft je ijs langer heel, waardoor je minder smeltwater hebt. Wil je een perfect resultaat: kook dan eerst het water, laat het afkoelen, kook het opnieuw en laat het opnieuw afkoelen. Zo krijg je mooie, glazige blokjes en de smaak verandert niet. Maak de ballonnetjes niet te klein. Het is een leuk en goedkoop alternatief voor de machines die ijsballetjes maken.”

2. Lavender Tequila de nieuwe ‘boom boom’?

Ken je klassiekers. Het is een tip die het altijd doet, ook op een zomers terrasje. Maar dat betekent niet dat je geen twist kan geven aan die klassieke cocktail. "Tequila bijvoorbeeld is steeds populairder aan het worden, maar dan heb ik het niet over de shots met zout en citroen of de klassieke Margarita. Probeer liever eens een Lavender Margarita: 3 cl tequila silver, 2 cl cointreau, 2 cl lavendelsiroop en 4 cl vers geperst citroensap. Goed shaken en serveren in een voorgekoeld glas met een zout randje. Een heerlijk frisse cocktail."

3. Hoe koeler, hoe langer het plezier

“Een veel gemaakte fout bij mensen die cocktails willen maken, is dat ze enkel hun alcohol koelen en niet hun frisdranken. Zorg er bij een gin tonic bijvoorbeeld zeker voor dat ook je tonic gekoeld is. Voor puristen geldt immers nog altijd: hoe kouder of koeler de cocktail, hoe langer het plezier.” 

4. Mocktail mojo 

Ben je BOB van dienst, maar wil je toch van een frisse cocktails genieten, dan zijn er tal van alternatieven. “Wie bij ons binnen stapt en een limonade of cola vraagt, zal dat niet vinden. We bieden dan onze mocktails aan; alcoholvrije alternatieven. Die zijn vaak zo lekker dat de gast niet eens beseft dat er geen alcohol in zit, terwijl hij toch ten volle mee van de cocktailsfeer kan genieten. Alcohol is dus echt geen absolute voorwaarde voor een goede cocktail.”

5. Schrappen wat niet thuis hoort

Met de boeken ‘It’s gin o’clock’ en het recente ‘Around the world in 80 gins’ is Wouters de gin tonic-kenner bij uitstek. Ook kent hij meer dan 3.000 cocktails uit het blote hoofd. “De gin tonic-hype zal nog wel even aanhouden. “Enthousiaste gin tonic-beginners maken vaak de fout om er te veel ‘botanicals’ of kruiden aan toe te voegen. Gin en tonic zijn echter de belangrijkste ingrediënten dus ‘keep it simple.’ Schrap wat er niet in thuis hoort of geen toegevoegde waarde heeft. Puur visuele en smaakloze ingrediënten zoals jeneverbessen kunnen, maar overdrijf niet.”.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels