Achter de Mechelsesteenweg 74 in Antwerpen schuilt een restaurant waar fine dining samenvloeit met vrijheid, persoonlijkheid en een ontspannen sfeer. Chef David da Costa runt er zijn gelijknamige restaurant. Met een open keuken – letterlijk en figuurlijk – en een aanpak die net dat tikkeltje anders is. “Je komt hier om een complete avond te beleven. Niet om een uur later alweer buiten te staan.”
Na zijn chefsopleiding deed David als freelancer mooie ervaringen op, ook in sterrenzaken, om eind 2019 zijn eigen slag te slaan. “Ik was eigenlijk nooit van plan om zelf een restaurant te starten”, lacht hij. “Het is hard werken als zelfstandige, maar dat vind ik helemaal niet erg. Dat wordt beloond met eigen keuzes maken en zelf je werk-privébalans uitmaken.”
Gaandeweg opbouwen
Wie de gevel van da Costa kent, raadt misschien waarvoor het pand vroeger diende. “Toen ik dit tegenkwam, was het een traiteur met kleine hapjes. Maar daarvoor diende het altijd als interieurwinkel. Ik heb alles moeten verbouwen om het ‘restaurantklaar’ te maken, uiteraard te beginnen met de plaatsing van een keuken, tafels en stoelen.”
In die beginperiode beschikte David niet eens over een glazenspoeler. “Ik had geen netwerk en stond vanaf het begin oog in oog met corona. Op termijn heb ik dus steeds meer aangekocht. Ook de schilderijen en sfeerverlichting in de zaal kwamen er pas later bij.”
Ondanks de uitdagende startperiode voor een horecazaak, kreeg da Costa al snel vleugels door een deelname aan ‘Dining with the Stars’. “Binnen vijf uur waren we uitverkocht! We waren de hoogste nieuwkomer in de lijst: na De Pastorale in Reet waren we het restaurant met de meeste reservaties.” Vandaag, ruim vier jaar later, heeft David zijn plek in de stad veroverd.
Verfijnd, maar niet stijf
Da Costa is fine dining zonder het stijve keurslijf. “Ik wil dat mensen zich hier goed voelen. Genieten van verfijnde keuken met warmte en vrijheid.” De menuformule: vijf gangen, met optie tot zes. “Die extra gang draait telkens rond een luxeproduct zoals kreeft, langoustines of zwezerik. De keuze ligt bij de klant.”
Elke zes weken stelt David een volledig nieuw, seizoensgebonden menu
samen. Momenteel serveert hij onder meer krab met komkommerstructuren en tandoori-ijs, nobashi-garnaal met gepekelde tomaat en Catalaanse romescosaus, kruidenrisotto met tuinbonen, shiitake en paddenstoelenschuim, Argentijnse ribeye met saus van paarse mosterd, en een fris dessert met kokos en mango. Zijn keuken is creatief en breed geïnspireerd. “Ik laat mijn Indonesische roots en levenservaringen meespelen: de huidige romescosaus op het menu is bijvoorbeeld een hommage aan mijn reis naar Barcelona. Maar ik laat me niet vastpinnen aan een bepaalde stijl. Ik kook wat ik wil en wat ik weet dat klopt op een bord.”
Ook de wijnkaart weerspiegelt da Costa’s eigen visie en persoonlijkheid: er is opvallend veel aandacht voor Belgische wijnen. “Het klimaat hier verandert. Dat merken de wijnbouwers, en dat proef je. Als ondernemer in België wil ik ambassadeur zijn van onze eigen producten. De kwaliteit is er, dus waarom zouden we daar niet op inspelen?”
Ondernemen met vrijheid
David werkte voorheen in enkele toprestaurants en deed veel ervaring op in Nederland, maar koos uiteindelijk voor het ondernemerschap in Antwerpen. “Ik hou van vrijheid. Als je onderneemt, werk je hard, maar dat doe je voor jezelf. Ik wil geen slaaf zijn van mijn eigen zaak. Ik woon boven het restaurant, weet perfect wanneer het rustig is en kan vakantie nemen wanneer ik wil en wanneer dat het beste uitkomt. Die vrijheid is voor mij essentieel.”
Zijn toekomstplannen blijven bewust kleinschalig. In Lier wil hij een mini-restaurant openen met open keuken en zo’n tien zitplaatsen. Zonder personeel. “Een intiem concept waarin ik alles zelf doe: koken, serveren, wijn schenken. Geen zorgen over personeel, gewoon volledige controle. Dat lijkt me zalig.”
Restaurant da Costa is open van vrijdag tot maandag, telkens ’s avonds. Ondernemers die op zoek zijn naar een unieke plek voor een zakendiner in een huiselijke sfeer, zijn er welkom. “Ook op vrije dagen open ik het restaurant bij voldoende animo. Private dining kan ook”, sluit David af.
Restaurant da Costa
Mechelsesteenweg 74
2018 Antwerpen
T. 032 89 57 46