Het kleinste kamertje in huis is zonder twijfel de ruimte die door de jaren heen de grootste (r)evolutie heeft gekend. Wat begon als een plank met een gat in, meestal buiten, afgescheiden van de leefruimtes van het huis en verstopt achter de houten deur met het wel gekende hartje, is uitgegroeid tot een ware comfortzone. Dit comfort uit zich in verschillende aspecten: design, functionaliteit en ecologie.
Design
Onze toiletruimte is uitgegroeid tot een eyecatcher. Een ruimte die indruk maakt op zijn bezoekers en de gebruikers een gevoel van welbehagen geeft. Geurstokjes, sfeerverlichting, zachte handdoekjes, ... een toiletbezoek kan moeilijk nog gezelliger worden. Het ontwerp van de klassieke staande toiletpot met bak erop is geëvolueerd naar een hangend model met reservoir in de wand of zelfs een douche-wc. Maar het werd pas echt plezant toen designiconen zoals Philippe Starck en Matteo Thun zich ermee kwamen moeien. Er wordt gespeeld met kleuren, vormen en materialen. Een toiletpot is nooit meer gewoon een toiletpot.
De zitting is de kers op de taart en de keuze is uitgebreid: een soft-close model, een ultradun model of een voorverwarmd model, voor elk wat wils. Als u echt de ultieme hygiëne wilt kan u zelfs kiezen voor een afneembare zitting, voor een perfect onderhoud!
Ook in de bedrijfswereld maakt men er steeds meer werk van om een aangename toiletruimte te creëeren. Een toiletbezoek kan namelijk een goede of slechte indruk maken die de visie van de bezoeker t.o.v. het bedrijf kan beïnvloeden. Het toilet is als het ware een visitekaartje.
Functionaliteit
Een mooie of gezellige toiletruimte is één ding, maar het moet ook functioneel en hygiënisch zijn. Ook op dit vlak heeft zich een hele evolutie voorgedaan. Van een wc zonder spoeling naar een ‘rimfree toilet’: de laatste en heel revolutionaire trend. Hierbij valt de spoelrand weg waardoor er geen vuil achter kan blijven zitten en het toilet veel onderhoudsvriendelijker is geworden. Vooral in de zorgsector is hier een grote belangstelling voor.
Een tweede element dat al meer dan 35 jaar bestaat, maar steeds meer zijn opmars maakt is de douche-wc. Bij zo’n douche-wc heeft u geen wc-
papier meer nodig wat veel beter is voor het milieu en veel hygiënischer. Daar waar er vroeger vaak een geurtje in de toiletruimtes hing, kunnen de nieuwste modellen voorzien worden van een geurafzuiging waardoor ook dat probleem zich niet meer stelt. Als u dat niet heeft kan u ventilatie aansluiten op het licht. Zo houdt u de nare geurtjes buiten!
Ecologie
Groen denken is een begrip dat zich in elke sector geïntegreerd heeft. Ook in het kleinste kamertje kan er heel wat bespaard worden. De eerste toiletpot met spoeling had maar liefst zo’n 15 liter water nodig per spoelbeurt. De evolutie naar het hangend toilet met spoelbak geïntegreerd in de wand, heeft dit al tot de helft herleid. Maar een rimfree model, zoals hierboven vermeld, heeft gemiddeld nog een 3,5 liter nodig. Goed voor de portemonnee en de natuur.
Tip: op gebied van regenwaterrecuperatie zijn er heel wat regels die men moet volgen. Afhankelijk van de grootte van het gebouw bent u zelfs verplicht regenwater te recupereren. Als u regenwater opvangt, kan u dit goed gebruiken door er bijvoorbeeld het toilet mee te spoelen.
Deze expertise werd aangeboden door / Lambrechts