Scoren op de grill
Mano Zaal

Scoren op de grill

De tips

Tijdens de zomermaanden wordt in elk Vlaams gezin de barbecue van stal gehaald. Ook ondernemers durven al eens een personeelsfeest of teambuildingdag afsluiten met een barbecue. Mano Zaal werd met zijn team BBQ+ Belgische Kampioen Barbecue in 2012 en behaalde sindsdien de ene internationale titel na de andere. Hij geeft ons met plezier zes tips voor een geslaagde bbq waarmee je gegarandeerd scoort.

1. Low & slow

Hot&fast is uit! Low&slow is in. Wie kent ze niet, de bbq-ers die zwetend, hijgend en kuchend met grote rookwolken boven het zwart verbrande vlees op een veel te hete barbecue gerechten staan te cremeren? Roosters helemaal vol met worsten, spek, kip en ribben. Niet meer doen!! Creëer rust rond uw barbecue, veel gerechten kunnen traag voorgegaard worden, licht afgrillen en direct serveren.

2. Hygiëne

We kennen de regels allemaal, maar als er voor veel mensen geserveerd moet worden, lijken deze niet meer te gelden... Zorg voor schoon materiaal, rauwe producten blijven koelen, geen kruisbesmetting, handen wassen, schone kleding. Het oog wil ook wat!

3. Beleving

Ik heb niets tegen worsten, spek, kip en ribben, integendeel. Maar ik probeer daar dan wel de juiste kwaliteit in te zoeken. Zoek een vakman die u de juiste kwaliteit levert, proef zelf uw producten en maak van iets gewoons iets bijzonders. Wikkel een worst in gerookte spek. Low & Slow gegaarde ribben, mijn specialiteit, in plaats van hard gebakken ‘een-hele-avond-tussen-de-kiezen-vlees’. Kippendijen, gemarineerd in sojasaus, veel lekkerder dan een droge kipfilet. Serveer iets wat uw gasten thuis nog niet gegeten hebben, maar het volgend weekend wel zelf thuis kunnen maken!

4. Bijzaak is hoofdzaak

Een goede barbecue is een totaalpakket waarbij je sfeer en uitstraling en zeker de bijgerechten niet mag vergeten. Natuurlijk kennen we de klassiekers in een budget barbecue: brood, boter, sauzen, gesneden tomaat, komkommer, geraspte wortel en groene salade. Met iets meer aandacht en voor nog geen euro per persoon meer heb je een heel ander buffet en beleving: Ciabatta, met goede boter vermengd met limoen cheste, vers tijm en grof zout; Tomaat met gesnipperd ajuin en goede olijfolie; Komkommer met zoetzure vinaigrette; Geraspte wortel met lookolie; Groene salade met dressing, olijven en feta; Amerikaanse barbecuesauzen zijn tegenwoordig goed verkrijgbaar.

5. Timing

Dit is een van de lastigste onderdelen van een geslaagde barbecue. Te lange rijen of juist doorgebakken vlees en platte salade? Denk goed na over om hoe laat en hoeveel uw gast kan gaan eten. Teambuilding gehad? Een hele dag sporten en niets gegeten? Dit betekent echt een aanval op uw buffet. Dus veel voorgaren en voorbakken. Serveert u hapjes tijdens een receptie en is er meer eten verkrijgbaar op uw evenement? Niet te veel voorbakken, maar spreiden. Serveert u à-la-minute vlees, als steak, varkenshaas, visfilets? Zorg dan voor voldoende bakcapaciteit.

6. Zoveel smaken,
zoveel verschillen

Barbecue is voor veel mensen een levenswijze, voor anderen gewoon een manier van eten bereiden. Maar belangrijk: voor de meeste mensen is barbecueën een sociaal gebeuren. De combinatie van het buiten koken en eten, het mooie weer, geuren en kleuren, meerdere mensen, de vrijheid en het vuur zorgt er voor dat barbecueën een beleving is, daarom spreekt men vaak over BBQ+. 

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels