Is investeren in een BIM-model waardevol voor opdrachtgevers?
Isabelle Goossens

Is investeren in een BIM-model waardevol voor opdrachtgevers?

Vraag & Antwoord - ABT

Na een fase van pionieren krijgt het werken met een 3D BIM-model ook in de bouw stilaan voet aan de grond. Maar er is nog werk aan de winkel! Daarom hierbij mijn pleidooi voor BIM als vaste waarde binnen het werkveld van de “bouwers” want het wordt vaak nog te weinig en enkel bij grote projecten toegepast.

Een BIM-model (een virtueel 3D-gebouwmodel) maakt het in de eerste plaats veel makkelijker om de werkzaamheden binnen het bouwteam af te stemmen. Hierdoor worden veel problemen, die via de klassieke methode pas worden ontdekt tijdens de uitvoering, in een vroeg stadium gedetecteerd en opgelost. Dit heeft een directe impact op de faalkosten en kan een besparing tot 10% van de bouwkost opleveren. 

Het werken met een BIM-model stelt een aantal eisen. Het invoeren van de gegevens moet uiterst nauwkeurig gebeuren. Dit is tijdrovend in het begin van het traject maar wordt ruimschoots gecompenseerd door de tijdwinst die u tijdens de uitvoering boekt. 

Beheermodel

Eveneens kan met een BIM-model het ontwerp al in een vroeg stadium gestuurd worden richting beheer en onderhoud en dit door meerdere ontwerpmogelijkheden te suggereren. Het BIM-model kan zo opgemaakt worden dat het in de gebruiksfase beschikbaar blijft als beheermodel. Diverse data kunnen in het model samengebracht worden: data over gebruik en gebruikers, onderhoudscycli, gegevens van apparaten in het gebouw enzovoort. Door de koppeling met andere programma’s kunnen de modellen eenvoudig geraadpleegd worden, ook online via een tablet of smartphone. Alle informatie is op elk moment beschikbaar en aanpasbaar.

Dit zijn slechts een aantal aspecten. Onze ervaring leert ons dat BIM geen vastomlijnd en gedefinieerd product is. Elk BIM-proces wordt bepaald aan de hand van de BIM-doelen met zoveel mogelijk toegevoegde waarde voor het specifieke project. Op die manier ontstaat een BIM-proces dat maximaal rekening houdt met de wensen van de klant. Dat wordt dé manier om verstandig en met controle over het budget te bouwen, verbouwen en beheren.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels