Één groep, drie bedrijven
Roland Vanden Eeden Mensura

Één groep, drie bedrijven

bedrijfsprofiel

Medewerkers zijn het menselijk kapitaal van een onderneming. Dus wilt u dat ze zich goed voelen in hun job. Want als motor van uw organisatie zorgen medewerkers samen met hun werkgever voor rendement en groei. De Groep Mensura bundelt drie bedrijven, met een specifieke dienstverlening, om hierop in te spelen.

“In deze hectische tijden zijn mensen vaak kwetsbaar, zowel fysiek als mentaal, en dat brengt die motor soms aan het sputteren”, zegt Roland Vanden Eede, Algemeen Directeur van Mensura EDPB. “Steeds meer bedrijven maken daarom van de inzetbaarheid van hun medewerkers een prioriteit. Als grootste Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk van België ondersteunt Mensura hen met advies, oplossingen en inspiratie. Zo voldoen werkgevers aan alle wettelijke vereisten en slagen ze erin medewerkers gezonder, langer en beter aan het werk te houden.”

Drie ondersteunende dienstverleners

Als marktleider bedient Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming meer dan 50.000 organisaties, van kmo’s tot grote bedrijven. “Met 113 vaste en 27 mobiele centra vindt u ons altijd in uw buurt. Om werknemers op duurzame wijze maximaal inzetbaar te houden, ondersteunt Mensura Absenteïsme als aanbieder van controlegeneeskunde 4.900 organisaties. En dan hebben we nog het onafhankelijk kinderbijslagfonds Mensura Kinderbijslag, dat inzet op een snelle en correctie uitbetaling en een duidelijk antwoord op alle vragen.”

Voorkomen is beter dan genezen

“95% van alle werknemers die wij onderzoeken, zijn geschikt om hun job uit te oefenen”, stipt de Algemeen Directeur van Mensura EDPB aan, “maar tegelijk hebben sommigen lichamelijke of psychische klachten die rechtstreeks verbonden zijn met hun werk. Inzetten op preventie, de oorzaken opsporen en die vervolgens wegnemen, is cruciaal om mensen langer gezond aan het werk te houden.”

Drie aspecten van welzijn

Voor Mensura zijn er drie dimensies van welzijn, geeft Roland Vanden Eede mee. “Fysiek en mentaal fitte werknemers hebben energie om hun job te vervullen. Ze zijn veerkrachtig, duurzaam inzetbaar en verzekeren uw organisatie van een optimale productiviteit en de beste service voor de klant. Een ander aspect is het preventief wegwerken van potentiële pijnpunten op de werkvloer op het vlak van ergonomie, veilig werken, milieu en industriële hygiëne & toxicologie. En tot slot helpt Mensura bij het voeren van een succesvol verzuimbeleid op maat van de onderneming. We analyseren de verzuimcijfers, sporen de oorzaken op en pakken ze aan.”

Meten is weten

Elk jaar voert Mensura EDPB 400.000 medische onderzoeken uit in België. “Het perfecte vertrekpunt voor een preventieve aanpak gebaseerd op concrete cijfers”, vindt Roland Van den Eede. “Door statistische analyse van de resultaten hebben we cijfermatig bewijs van hoe vaak een gezondheidsprobleem zich voordoet. Heeft een meerderheid van de werknemers aan een bepaalde productielijn nekklachten? Dan kan de bedrijfsarts adviseren om die lijn aan een ergonomisch onderzoek te onderwerpen. Op basis van grondige analyses kunnen onze specialisten concrete verbeterpunten voorstellen en uitwerken.

En uiteraard geldt de regel ‘voorkomen is beter dan genezen’ onverkort. Komt overgewicht vaak voor in bedrijfspopulatie? Zijn die medewerkers gemiddeld ouder dan die van concurrenten in de sector? Door tijdig maatregelen te nemen kunt u deze situaties tijdig aanpakken en vermijdt u problemen. Dikwijls zijn er ook subsidiemogelijkheden die u daarbij ondersteunen. Een gegronde preventieve aanpak vermijdt dat problemen zich in de toekomst voordoen of herhalen en komt dus de productiviteit van een organisatie ten goede.”

Inzetten op gezondheid

Diezelfde focus op preventie kenmerkt ook het Mensura-departement Health. Specialisten gezondheidsbevordering leveren advies over bijvoorbeeld gezonde voeding en gezond bewegen. “Zo organiseren we workshops over gezond eten, of geven we trainingen over veerkracht en stress. Steeds meer bedrijven hebben aandacht voor de gezondheid van medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan de transportsector: de gemiddelde leeftijd van een chauffeur stijgt sterk. Omdat chauffeurs weinig bewegen en slechter eten, vallen ze vroeger uit dan voorzien. Dan is preventie een goede investering.”

Vaardigheden en inzichten 

Mensura biedt ook een waaier aan opleidingen op het vlak van preventie en bescherming op het werk, binnen uiteenlopende disciplines en zowel regionaal als op maat binnen de organisatie. “Zo krijgen werknemers en leidinggevenden de juiste vaardigheden en inzichten aangereikt voor een veilige, gezonde en duurzame tewerkstelling. Niet toevallig luidt onze slogan: je boekt resultaat, als iedereen er staat.”

Houd uw medewerkers gezond en actief 

Op www.mensura.be vindt u nuttige informatie om de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers in de praktijk te brengen. Schrijf u in op onze nieuwsbrief en volg onze blog, vol praktische tips en inspiratie voor uw welzijnsbeleid.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels