Annie van Ingelgem
Annie van Ingelgem Dauby

Annie van Ingelgem

Stercke Vrouwen

Annie van Ingelgem staat sinds 1994 samen met haar man aan de leiding bij Dauby, een zaak gespecialiseerd in deur- en meubelbeslag en kwalitatieve accessoires. Als vrouw in een macho wereld moest ze al gauw haar mannetje staan, en dat deed ze met verve.

"In de beginjaren werkten mijn echtgenoot en ik alleen, maar we wilden graag groeien. Die groei ging gepaard met grote investeringen en de nodige groei­pijnen. In 1998 hebben we ons gericht op een nichemarkt en sindsdien produceren we tijdloze, exclusieve en handgemaakte producten. Die herpositionering heeft ons definitief terug op de kaart gezet. Intussen telt het bedrijf 14 medewerkers, naast mijn echtgenoot en mezelf, en exporteren we veel naar onze buurlanden. Voor we Dauby overnamen heb ik 15 jaar in de glassector gewerkt. In die tijd werkten vrouwen vooral als secretaresse en was ik de enige vrouw die in de verkoop stond. Daar kreeg ik soms af te rekenen met vooroordelen. Maar ik liet me niet in een hoekje drijven en heb telkens getoond wat ik waard was. Uiteindelijk werd dat ook aanvaard."

Man vs. vrouw?"Ik werk samen met mijn man en vindt dat we de perfecte combinatie zijn. De mix van ons beiden zorgt voor een goed evenwicht, en doet ons functioneren op langere termijn. Vrouwen hebben een moederinstinct en daardoor wat meer empathie. Dat kan in sommige situaties een voordeel zijn, maar evengoed een nadeel. Mannen leven meer in het moment, zijn analytisch en kijken minder vooruit. Een onderneming is eigenlijk zoals een gezin, waarin een vrouw op langere termijn plant en lijstjes maakt, en de man de dingen hier en nu aanpakt en uitvoert. Wij hebben elk onze specifieke taken zodat we ons ding kunnen doen. Ons territorium is goed afgebakend, maar belangrijk is wel dat je openstaat voor elkaars ideeën en mekaar aanvult."

Combinatie?"Toen we de zaak overnamen, hadden we twee dochters van 5 en 6 jaar. Dat was niet altijd even evident, maar je zit in een bepaalde energie en gelooft in je product, waardoor je voor alles oplossingen vindt. Ik wilde absoluut een eigen zaak, mijn vrijheid, en werd omringd door de juiste mensen die de kinderen mee konden opvangen. De druk was ook groot voor mijn echtgenoot, maar mannen gaan daar anders mee om dan vrouwen. Intussen werkt één van onze dochters ook in het bedrijf, dus de toekomst is in goede handen."

Als je iets heel graag wil, komt dat er zolang je er zelf genoeg in gelooft.

Trots?"Ik zou alles zeker overdoen en heb nooit spijt gehad van de keuze om een zaak over te nemen. Het is moeilijk geweest maar daar kom je door en je komt er zelfs sterker uit. Nu concentreer ik me op de zaken die ik graag doe en denk ik nog na over de toekomst van het bedrijf. We willen een innovatieve trendsetter blijven en verder investeren in naamsbekendheid. Zolang ik het graag doe en een doel voor de zaak blijf hebben, blijf ik me voor het bedrijf inzetten."

Tips?

"Blijf erin geloven! Maar wees wel realistisch want het komt niet vanzelf. Je moet blijven groeien en daarvoor moet je zien wat nodig is. Af en toe moet je uit je comfort­zone komen en met je angsten leren omgaan. Dat maakt je sterker. Als je iets heel graag wil, dan komt dat er zolang je er zelf genoeg in gelooft. "

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels