Met gezonde voeding staan  uw werknemers sterk
Erik Carlier Mensura

Met gezonde voeding staan uw werknemers sterk

Praktijck - Mensura

Gebalanceerde voeding geeft uw medewerkers de nodige energie. Evenwicht op het bord vermijdt dat energiedipjes de waakzaamheid op het werk doen verslappen. Naast een weldadige impact op het persoonlijk welzijn kan gezonde voeding ook een belangrijke rol spelen in de duurzame inzetbaarheid van uw werknemers. Met een positieve impact op de productiviteit van uw organisatie.

Werk aan de winkel

Van twee op drie Belgen werd de cholesterolwaarde gecontroleerd. Maar liefst 44% van hen laten te hoge waarden optekenen. Bovendien kampt één Belg op twee met overgewicht. Die factoren verhogen het risico op allerlei kwalen, gaande van vermoeidheid of lage rugpijn tot hart- en vaatziekten en diabetes.

Deze aandoeningen hebben niet enkel een weerslag op de gezondheid en het persoonlijke welzijn van werknemers. De gevolgen laten zich ook voelen op de werkvloer, met negatieve invloed op de inzetbaarheid. Werknemers met overgewicht verzuimen namelijk vier tot vijf dagen extra per jaar. Verzuimkosten bedragen gemiddeld negentien euro per uur. Een ongezonde levensstijl kan dus tot extra kosten voor de onderneming leiden.

Daarnaast hebben medewerkers die evenwichtig eten meer energie om hun taken te vervullen. In die zin weegt een ongezond voedingspatroon op de productiviteit in uw organisatie.

Gezondheidsbeleid loont

Daarom is het van belang om aandacht voor gezondheid en gezonde voeding op te nemen in uw bedrijfsstrategie. Een gezondheidsbeleid kan de positieve effecten van een gezonde leefstijl op lange termijn stimuleren, voor werknemer én onderneming.

Voldoende beweging en gezonde voeding zijn twee essentiële pijlers van een resultaatgericht gezondheidsbeleid. Nederlands onderzoek stipt aan dat als de productiviteit van een gezonde werknemer 1% hoger ligt, dit in een bedrijf met 100 gezonde medewerkers goed is voor een jaarlijkse omzetstijging van 95.000 euro.

Wat kunt u ondernemen?

Hoe vult u een gezondheidsbeleid concreet in op het vlak van voeding?

Met workshops maakt u medewerkers bewust van het belang van gezonde voeding. Denk aan onderwerpen zoals:

  • evenwicht op je bord: hoe een gebalanceerde maaltijd samenstellen
  • sensibiliseren en motiveren: hoe kunnen leidinggevenden een gezondere leefstijl promoten
  • principes van de actieve voedingsdriehoek: hoe is de voedingsdriehoek opgebouwd en wordt die in de praktijk toegepast
  • etiketten kunnen lezen: hoe de informatie op voedingsetiketten interpreteren.

Biedt u (ook) gezonde snacks en dranken aan op het werk? Een gevarieerde fruitschaal en water zijn interessante alternatieven voor calorierijke snacks en frisdranken.

Meer tips en inspiratie vindt u op www.mensura.be.

Deze expertise werd aangeboden door Mensura

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels