Tuintrendsetter
Ludo Dierckx Regio Geel

Tuintrendsetter

Regio Geel - Westerlo

Gestart in 1978 als klein tuin tuinbedrijf behoort Ludo Dierckx Tuindesign uit Westerlo tot één van de marktleiders in het segment van particuliere tuinaanleg. Het vak is danig geëvolueerd. Het gaat al lang niet meer alleen om de tuin zelf maar ook om binnen- en buitenzwembaden, poolhouses, terrassen, verbouwingen… Ludo Dierckx is daarbij een trendsetter in ‘outdoor living’. Van iedere opdracht een droomproject maken, dat is de uitdaging.

“Ik ben een autodidact, planten waren mijn hobby. Ik ben één van de weinige mensen die van zijn hobby zijn beroep gemaakt heeft. Dertig jaar geleden waren we hoveniers die fantastische ontwerpen konden realiseren met kleuren en schakeringen. Maar dat is niet meer aan de orde, bijna niemand wil dat nog vandaag. Wij maken totaal iets anders dan in de beginjaren. Alles evolueerde, maar die beweging maakte ik zelf. Ik ben altijd bezig met mijn projecten en ik wil daar het mooiste, het beste en meest creatieve uithalen. Dat uit zich in alle projecten die we uitvoeren. Ik ontwikkelde mijn eigen stijl, ben een voorloper in het hele tuingebeuren. Er loopt wel één rode draad doorheen mijn werk: ik ben een perfectionist en ik eis dat ook van mijn medewerkers.”

Veranderde vraag

“Soms heb ik er wel spijt van dat de ‘oude’ manier van werken voorbij is. Mijn droom is dat je hier binnenstapt en zegt: “Ludo, ik heb een stuk grond van 10 hectaren. Begin maar en ­creëer er een landschap van.” Maar zo werkt het niet meer. Af en toe gebeurt het nog wel. Zo zijn we recent een project gestart waarbij we naast de tuin rond een bestaande villa ook een weide/akker van 2 hectare mogen ontwikkelen tot een ruig park. Dat zijn natuurlijk droomopdrachten.”

Je moet een visie hebben, groot denken en vooruit kunnen kijken.

Een tuin voor iedereen

“Elk project klein of groot is een uitdaging voor ons. Van een kleine stadstuin tot zeer grote projecten, we gaan ervoor. De meeste percelen zijn een stuk kleiner van oppervlakte dan vroeger, daar moeten we het maximum uithalen. Een ganse meccano opbouwen op een beperkt perceel is evenwel niet altijd evident. Op 2000m2 moeten we soms iets creëren wat nog rust uitstraalt maar waarin ook technische bouwwerken, een zwembad en terrassen zijn verwerkt. Daarom doet het altijd enorm plezier als opdrachtgevers, achteraf met voldoening kijken naar onze realisaties.”

Altijd blijven dromen

“Welk beroep je ook uitoefent, we jagen allemaal onze dromen na. Of je nu een beeldhouwer, schilder of voetballer bent: we willen zover mogelijk geraken en 'leuke' opdrachten realiseren. De voldoening bestaat erin om ieder werk, hoe klein of groot ook, tot een goed einde te brengen. In ons vak mag de oppervlakte van een perceel geen belemmering zijn. Bij landschappelijke werken moet je een visie hebben, moet je groot kunnen denken, je moet vooruit kunnen denken. Bij een kleiner perceel is het de kunst om er alles in te krijgen wat gevraagd wordt en een omgeving te creëren die heel rustig, ontspannen en stressloos oogt.”

Ludo Dierckx

Tuin moet gelukkig maken

“Een tuin die te druk is, zorgt voor ongelukkige bewoners. Hetzelfde geldt voor een tuin die teveel werkt geeft of onderhoud dat moet uitbesteed worden. Sporadisch krijg ik nog wel eens een opdracht voor een tuin vol borders. Mensen komen met foto’s langs en vragen mij om iets dergelijks te realiseren. Dan vraag ik altijd of ze wel voldoende beseffen hoeveel uren werk in zo’n tuin kruipt. Mensen raken op die manier meestal snel overtuigd dat een tuin met minder borders ook aangenaam kan zijn. Wij maken tuinen waarin men zich kan ontspannen en genieten. De meeste van mijn klanten hebben het vrij druk en het leven is niet meer zo gemakkelijk. Een tuin moet dan een plaats zijn waar ze moeiteloos kunnen relaxeren.”

Totaalprojecten

“We zijn geëvolueerd naar een bedrijf dat totaalprojecten uitvoert. Totaalprojecten geven me voldoening omdat ik ze kan realiseren met eigen medewerkers. Het voordeel is dat er geen verdeling meer bestaat in talloze onderdelen waarover eindeloos vergaderd en gediscussieerd moet worden. Daar kruipt meestal teveel tijd in. Maar voor totaalprojecten heb je wel voldoende en capabele medewerkers nodig, anders lukt het niet. Met een kleine onderneming gaat dit niet, je moet toch al een middelgroot bedrijf zijn.”

Groepswerk

“Tuinaanleg is een groepswerk. We beschikken over een gemotiveerd team van een 50-tal vaste medewerkers. Daarnaast doen we nog eens permanent een beroep op een 10 à 20 medewerkers van onderaannemers, onder meer voor het schrijnwerk. Als zaakvoerder moet je vooral strategisch kunnen denken en voldoende delegeren.

Vanzelfsprekend ben ik nog heel erg betrokken bij ieder project en draag ik de eindverantwoordelijkheid. Een project moet perfect zijn, met minder nemen mijn opdrachtgevers en ikzelf geen genoegen. Perfectionisme zit in mijn genen. Ik ben nog altijd zeer gedreven om leuke dingen te doen. Perfectionisme heeft er mee te maken dat ik altijd en overal mijn zeg wil hebben maar dat ik ook de eindregie van alle projecten zelf in handen neem.”.

DE ESSENTIE VAN TUINAANLEG

“De vraag van opdrachtgevers is compleet veranderd. Een hedendaagse tuin vraagt om weinig onderhoud. Wij werken niet meer voor mensen die bezig zijn met bloemen, borders en rozen knippen. Dat is allemaal voorbij. In de plaats daarvan moet je een ongelooflijk krachtig ontwerp kunnen neerzetten in een aantal lijnen. Dat is de hele essentie van tuinaanleg. Je kan me niet vergelijken met een modeontwerper. Een modeontwerper creëert een kledingstuk en dat trek je aan. Wat ik maak, evolueert en ontwikkelt zich pas op termijn. Dat vraagt om visie en overzicht.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels