Wat is het belang van risk management binnen uw bedrijf?
Mario Mignolet Willemen Groep

Wat is het belang van risk management binnen uw bedrijf?

Vraag en antwoord - Willemen Groep

Risico’s zijn eigen aan ondernemen. Elk bedrijf is blootgesteld aan heel wat risico’s die een grote impact kunnen hebben op de werking van het bedrijf en op het bedrijfsresultaat. De risico’s kunnen van allerlei aard zijn: finan-
ciële risico’s, milieurisico’s, bouwrisico’s, …. Daarom is het belangrijk om de risico’s te identificeren, te analyseren en trachten te beheersen. Elk bedrijf is hier bewust of onbewust wel mee bezig, maar het is belangrijk om rond ‘risk management’ een vast kader te creëren en dit te implementeren in het bedrijfsproces. Bij Willemen Groep hebben we de eerste stappen reeds genomen en daar zijn de voorbije maanden al een aantal positieve resultaten geboekt.

Het doel van risk management is dat u preventief gaat nadenken over eventuele risico’s en niet gaat wachten tot deze zich voordoen. Het bijsturen van uw bedrijfsproces voor de start van een project heeft vaak minder impact op uw bedrijf dan wanneer men tijdens het bedrijfsproces moet ingrijpen. Belangrijk bij dit proces is dat alle afdelingen van het bedrijf meedenken aan oplossingen en maatregelen om de risico’s in te perken. Enkel als alle diensten en alle lagen van het bedrijf het belang inzien van risk management zal deze aanpak resultaten opleveren.

Ook voor de eindklant van uw product of project heeft risk management een meerwaarde. Het geeft aan dat het bedrijf zeer bewust bezig is met het realiseren van zijn product of project en hierdoor meer garantie kan bieden op kwaliteit.

Het opstarten van risk management en het uitwerken van een duidelijk kader waarin het gebruikt moet worden vraagt tijd en is niet iets wat men zomaar uit een ander bedrijf kan kopiëren. Risk management is een werkproces waaraan iedereen binnen het bedrijf dient deel te nemen en dat continu geëvalueerd en bijgestuurd dient te worden. Als iedereen in het bedrijf zich hiervan bewust is, zal dit op langere termijn leiden tot een betere werking van het bedrijf en betere bedrijfsresultaten.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels