Koninklijk tijdverlies
Eddy Van Camp Advocatenkantoor EVC

Koninklijk tijdverlies

Polemieck

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Engeland kent ons land geen satirische programma’s waar de politiek op de korrel wordt genomen. Jammer want we zouden de acteurs niet eens moeten betalen. Wij moeten het hier doen met het vragenuurtje van Villa Politica. Dit levert hooguit wat leuke televisie en wat schaduwboksen op. En het geeft vooral menig parlementariër de kans om voor de camera’s te verschijnen: ‘his or her five minutes of fame’ dus. Meer showgehalte dan daadkracht. De geschreven pers besteedt er nadien dan ook nog maar weinig aandacht aan.

En zo vernemen we al dan niet live wat onze volksvertegenwoordigers beroert en hoe ze met de dagelijkse bezorgdheden van onze samenleving begaan zijn. Soms, tenzij verwezen wordt naar de werkzaamheden in deze of gene commissie, kunnen we ons zelfs geïnformeerd voelen waarna we kunnen voortgaan met onze dagelijkse arbeid. De fondsen van de werkzaamheid (onze belastingen) dienen nu eenmaal ingezameld te worden.

Boeiend, zeer boeiend zelfs – ik aarzelde even om het woord­­
‘topentertainment’ te gebruiken – wordt het wanneer in het federale parlement de vraag wordt gesteld of Prins Amedeo op 5 juli 2014 al dan niet van de troonopvolging is verstoten omdat hij zou gehuwd zijn zonder toelating van de koning. Geef toe: u heeft er net als ik nachten van wakker gelegen. De grondwet schrijft dit nu eenmaal voor en zou dus andermaal verkracht zijn geweest (hetgeen ze nu stilaan wel gewoon is).

Een reparatiebesluit leerde al gauw dat de koning zestien maanden later wel degelijk toestemming had gegeven, weliswaar met terugwerkende kracht met ingang van 4 juli 2014. De politiek ontgaat het blijkbaar dat zijne majesteit aanwezig was op het huwelijk in kwestie en dus is de vraag eigenlijk of de machtiging schriftelijk dan wel mondeling moest gegeven worden. Of dat het begrip ‘koning’ op de persoon zelf slaat dan wel op zijn dekkende ministers. Zoals gezegd: bijzonder boeiend allemaal en van uitermate belang in de lijn van de opvolging van de koning waarbij Prins Amedeo de zesde plaats inneemt. De kans dat de prins met andere woorden ooit koning wordt, is zo groot als de kans dat Maggie De Block morgen aan Temptation Island deelneemt.

De vraag die ik me echter stel, ver weg van de camera’s van Villa Politica weliswaar en met mij ongetwijfeld vele andere landgenoten, is of in tijden van economische crisis, terreurbedreiging, de hetze rond de elektriciteitsbevoorradingen, de staat van onze atoomcentrales en de onrust die zich weerspiegelt in de Europese vraagstellingen van de bevoegde ministers geen nuttigere werkzaamheden kunnen verricht worden in het parlement?

Ik kan maar hopen - neen, ik ben ervan overtuigd en gerust in - dat onze ondernemers zich in hun dagelijkse werkzaamheden niet laten afleiden door gelijkaardig koninklijk tijdverlies. Ten slotte moet er een deel van de bevolking zijn dat blijft zorgen voor welstand en tewerkstelling. Bedankt daarvoor, beste ondernemer, oprecht bedankt.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels