Kwaliteit in afwerking
Nadia Jansen, Jan Claesen Building Group Jansen, AZ Sint-Maarten

Kwaliteit in afwerking

Testimonial

AZ Sint-Maarten in Mechelen bouwt een gloednieuw ziekenhuis. Building Group Jansen uit Meeuwen-Gruitrode haalde het onderdeel ‘totale afwerking’ binnen. De belangrijkste uitdagingen liggen op het vlak van kwaliteit, timing, planning en budget. Een geslaagde samenwerking.

“In 2018 bundelen wij onze huidige drie campussen tot één nieuw ziekenhuis”, vertelt Jan Claesen, technisch directeur en projectleider nieuwbouw bij AZ Sint-Maarten. “In het nieuwe ziekenhuis komen 654 ziekenhuisbedden en 96 plaatsen in het dagziekenhuis. Vanaf oktober 2018 kunnen er patiënten terecht.”

BIM-bouwformule

Nadia Jansen, CEO Building Group Jansen: “Bij de start van het project in 2008 werd geopteerd om te werken in een Bouw Informatie Model (BIM). BIM wordt nu steeds meer gebruikt, maar toen was het een van de eerste projecten in deze formule. Het gaat om een integrale aanpak vanaf de ontwerpfase, over de uitvoering tot de gebruiksfase. Daarbij is het cruciaal dat de verschillende actoren binnen het bouwproject vanaf een zo vroeg mogelijk stadium samenwerken.”

“Een grondige voorbereiding is het sleutelwoord in een project van een dergelijke omvang. Om die reden hebben wij intern een 50-tal werkgroepen opgestart”, zegt Jan Claesen. “Zo kunnen we de wensen van de interne ‘klanten’ perfect invullen. Daarnaast is er een belangrijke coördinerende rol weggelegd voor de hoofdaannemers in drie segmenten: ruwbouw, technieken en afwerking. Ze staan zelf in voor de planning en bewaking van kwaliteit, budget en timing en kiezen ook hun eigen onderaannemers.”

Specialist healthcare

“Vanuit Building Group Jansen realiseren we projecten met eigen producten en mensen. We hebben eigen productlijnen zoals voor klimaatplafonds, geïntegreerde plafondsystemen, verhoogde vloeren en verplaatsbare wanden. In het project AZ Sint-Maarten nemen we de totale afwerking voor onze rekening. Wanneer een gedeelte van het gebouw water/winddicht is komen wij in actie. Je mag totale afwerking letterlijk nemen want het gaat onder meer over de vloerbekleding, wanden, plafonds, leuningen, trappen, liften, enz. Een aparte vermelding verdienen zeker de ziekenhuisapotheek en de operatiezalen. We mogen ons ondertussen een specialist noemen in de healthcare sector”, zegt Nadia Jansen.

“We zitten mooi op schema en zijn er van overtuigd dat het project binnen de afgesproken timing en budget zal opgeleverd worden. Dat kunnen we enkel realiseren door de inbreng van ervaren en solide bouwpartners. Building Group Jansen is op dat vlak een partner met wie we graag samenwerken. Zij slagen erin om de planning perfect op te volgen en bovenal leveren zij kwaliteit”, aldus Jan Claesen. “Hoewel we projecten van een dergelijke omvang al eerder realiseerden is het AZ Sint-Maarten voor ons absoluut een mooie referentie", zegt Nadia Jansen. "Door onze expertise zijn we ervan overtuigd dat we een meerwaarde kunnen bieden.”.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels