Kim Hardy & Kim Severy
Kim Hardy & Kim Severy

Kim Hardy & Kim Severy

Stercke vrouwen

Acht jaar geleden richtte Kim Hardy in haar woonkamer Mamzel op. Ze nam loopbaanonderbreking, timmerde aan het concept en liep op het juiste moment Kim Severy tegen het lijf. Vandaag leiden de twee dames een bruisend bedrijf in een gloednieuw pand in Lummen. En de ambitie? Die is nog altijd torenhoog.

Kim Hardy: “Omdat ik een beetje op mijn honger bleef zitten tijdens een zoektocht naar leuke, toffe cadeautjes in de winkelstraat, startte ik in 2007 met Mamzel. Mijn doel? Via homeparty’s en een toegankelijke webshop fijne hebbedingetjes verkopen. En dat bleek een gat in de markt te zijn. Ik nam loopbaanonderbreking om alles op de rails te krijgen en niet veel later heb ik mijn job bij de Provincie Limburg opgezegd.”

Kim Severy: “Ik ontmoette Kim voor het eerst tijdens een Mamzel-homeparty en ik was onmiddellijk voor het concept gewonnen. Dit was leuk! Niet veel later werd ik ook een Mamzel. Ik was de 8ste. We voelden erg snel dat er veel potentieel was. Kim kon het niet meer alleen aan en het leek een logische stap dat ik mee in de zaak stapte. Een vaste job opzeggen terwijl je een hypotheek hebt lopen? Heel wat mensen verklaarden me gek. Maar ik voelde vanbinnen dat het allemaal wel goed zat.

Kim gaat altijd op zoek naar meer, beter, leuker
en sneller. En ik fiets alles aan elkaar.

Ik heb mijn job als interieurarchitecte opgezegd en Kim en ik hebben samen een bvba opgericht. Ik ben een gevoelsmens en alles leek te kloppen. We heten allebei Kim, onze papa’s heten allebei Freddy, mijn mama noemde mij vroeger ‘mamzel’… Dat klinkt vreemd maar het voelde zo natuurlijk aan. Ik heb geen seconde spijt gehad van die beslissing. Ik heb zelfs niet lang moeten nadenken. Knopen doorhakken? Ik kan dat best goed.”

Hardy: “Voor buitenstaanders leek het vreemd dat ik met Kim in zee ging. Mamzel was mijn geesteskind en ik stond op het punt om het te delen met iemand die ik eigenlijk nog niet zo lang kende. Maar ik had extra hulp nodig om Mamzel op koers te krijgen en al snel bleek dat Kim op dezelfde golflengte zat.”

Trots?

Hardy: “Natuurlijk ben ik trots. Ik had nooit durven dromen dat het zo’n groot succes zou worden. Toen Mamzel uit zijn voegen barstte, was er nood aan structuur en die heb ik dankzij Kim kunnen vinden. Ik ben een dromer, Kim weet van aanpakken. We vormen het perfecte team en hebben allebei vooral heel veel goesting om iets moois uit de grond te stampen.”

Severy: “Vandaag hebben we een team van 65 mamzellen die her en der in Vlaanderen ‘winkeltje spelen’ op homeparty’s. En de lat ligt nog hoger. Tegen september willen we het team uitbreiden tot 100 demonstratrices.”

Aanpak?

Hardy: “Het businessmodel van Mamzel is tof, maar het is niet eenvoudig. Onze producten zijn de motor. Net daarom hebben we een aantal richtlijnen uitgewerkt om een ‘mamzellig’ product te definiëren.”

Severy: “Van een ‘mamzellig’ product moet je in eerste instantie blij worden. Daarnaast moet het verwonderen en  functioneel zijn. We kijken – in de mate van het mogelijke – ook of het eerlijk geproduceerd is. En tenslotte moet een Mamzel-product toegankelijk zijn.”  

We hebben de omzet van 300.000 naar 2,3 miljoen euro zien groeien.

Hardy: “Een taakverdeling? Die is er niet echt. Althans niet op papier. We trekken samen naar beurzen om nieuwe producten te spotten. Mijn focus ligt daarnaast op het verkoopapparaat. Ik heb wel voeling met de markt. Kim zorgt ervoor dat alles loopt zoals het moet. Als je iemand vraagt welke webshops snel leveren, krijg je nagenoeg altijd Coolblue of Bol.com als antwoord. Maar wij leveren even snel en pakken elk bestelling netjes met een rood strikje in.”

Severy: “We hebben ondertussen zo’n 3.500 verschillende producten van meer dan 100 verschillende leveranciers in het aanbod. Naast onze party- en onlineverkoop, hebben we ook een B2B-luik. Daarin leveren we onze producten aan bedrijven als relatiegeschenk of als cadeautje voor medewerkers. Ik houd me bezig met de operationele processen zoals voorraad en logistiek. Sinds kort hebben we ook onze eerste man in dienst. Hij werkt eveneens op managementniveau en moet voor nog meer structuur zorgen.”

Kim Hardy: “Hij moet ons vooral temmen in ons enthousiasme!”

Strubbelingen?

Hardy: “Goh, eigenlijk niet. Wij liggen nooit echt in de clinch maar staan altijd als één blok achter elke beslissing die we maken. Kim en ik vullen elkaar aan. Misschien zouden we af en toe eens wat vaker moeten discussiëren.”

Severy: “We hebben simpelweg geen tijd voor strubbelingen. De afgelopen vijf jaren waren erg hectisch. We hebben de omzet van 300.000 euro tot 2,3 miljoen euro zien groeien. We hebben keihard gewerkt. Dag in, dag uit. Kim gaat altijd op zoek naar meer, beter, leuker en sneller. En ik fiets alles aan elkaar.”

Ondernemersbloed?

Severy: “Mijn ouders waren geen ondernemers maar wel plantrekkers. Ze hebben me altijd geleerd om zelfstandig te zijn en hard te werken. En die boodschap is toch goed aangekomen. Mijn broer Yoeri is ook ondernemer. Hij is zaakvoerder van webbureau Yappa uit Alken.”   

Hardy: “Ik kom ook niet uit een ondernemersgezin. Mijn ouders zijn verpleegkundigen.”

Severy: “Dat hebben ze je wel meegegeven. Jij bent toch echt het ‘zorgende’ type (lacht).”

Kim Hardy & Kim Severy

Combinatie?

Severy: “Ik was net zwanger toen ik me op Mamzel heb gesmeten en de tijd is voorbij gevlogen. Veel tijd om te sporten of zo is er helaas niet geweest. Ik heb onlangs – na zo’n 15 jaar – mijn klarinet van onder het stof gehaald. Nu alleen nog wat tijd vinden om er af en toe op te spelen. Je gaat me dus niet horen zeggen dat het geen zware combinatie is. Maar we doen het allebei zo graag dat we blijven doorgaan.”

Hardy: “Het is niet gemakkelijk om de ideale balans te vinden. Mamzel loopt altijd door. Ik sta er ’s ochtends mee op en ik ga er ‘s avonds mee slapen. Het is ontzettend overheersend maar het lukt me wel om er ook voor mijn man en drie kinderen te zijn. Ik probeer op woensdagnamiddag thuis te zijn en in het weekend plannen we leuke uitstapjes. En om ook op de werkvloer wat te kunnen ontspannen, hebben we sinds kort op dinsdag-
ochtend een uurtje yoga ingelast.” 

Sterk?

Severy: “Als je ziet dat mensen je succesverhaal beginnen te kopiëren, weet je dat je goed bezig bent. We hebben de afgelopen jaren verschrikkelijk hard gewerkt en iets heel erg moois opgebouwd. Ik durf dus gerust zeggen dat we sterke vrouwen zijn.”

Kim Hardy: “En het mooie is dat we elkaar nog sterker maken.”.

Leer leven met imperfectie! En probeer er de fun van
in te zien.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels