Vastgoed in Limburg anno 2015: waar moet je rekening mee houden?

Vraag & Antwoord: LVG Vastgoed

De grotere residentiële panden uit de jaren ‘60 en ’70, die gebouwd zijn op grote percelen grond, krijg je tegenwoordig nog moeilijk verkocht. Ze zijn vaak uitgeleefd en voldoen op EPC-vlak totaal niet meer aan de huidige normen. Ofwel moet je een heel grondige renovatie doen die bijna neerkomt op nieuwbouw, ofwel is afbraak en herverkavelen van de grond een mogelijke oplossing. Op die manier kan je een aantal kleinere bouwkavels creëren die veel meer in trek zijn. 

Het gaat immers niet louter over het huis zelf. De mentaliteit bij het grote publiek is de afgelopen jaren in die mate veranderd dat mensen hun schaarse vrije tijd niet willen besteden aan het onderhoud van hun tuin.  Ze bezitten tegenwoordig liever een huis op een kleiner perceel en gaan een keer meer op vakantie. De huidige generatie past ook sneller zijn woning aan de veranderende levensomstandigheden aan. Vroeger bleven veel mensen hun leven lang in één huis wonen. Nu zoeken ze een kleiner huis of appartement op het moment dat de kinderen de deur uit zijn. 

Bedrijfsvastgoed

Op vlak van bedrijfsvastgoed heeft Limburg nog heel wat troeven die we meer moeten durven uitspelen. De goede bereikbaarheid en beschikbaarheid van gronden zorgen ervoor dat de aantrekkingskracht van bedrijfsvastgoed behouden blijft. Dankzij de centrale ligging op het kruispunt van drie landen ontwikkelt Belgisch Limburg zich meer en meer als logistiek centrum van de Euregio. Talrijke nieuwe initiatieven ondersteunen dit. In verhouding met de grootstedelijke agglomeraties is de grond hier ook nog betaalbaar. Bedrijfsvastgoed blijft dus interessant.

Met retailvastgoed is het momenteel wel goed uitkijken. De opkomst van e-commerce zet bepaalde kleinhandel stevig onder druk wat in sommige gevallen tot leegstand leidt. Dat heeft meer met de tijdsgeest dan met ligging te maken.

In onzekere economische tijden blijft vastgoed echter een stabiele waarde behouden. Zelfs als een pand een korte tijd zou leegstaan is het nog een rendabel investeringsalternatief. Zeker in Limburg.

Luc VANGRONSVELD

Luc Vangronsveld is eigenaar van LVG Vastgoed

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels