Food for thought …
David Winkels

Food for thought …

Polemieck

We schrijven 6 mei 2015. Ik had de eer en het genoegen om op de Expo in Milaan een lezing te geven in het Belgisch Paviljoen voor de studenten Media en Tourism van Hogeschool PXL.

Had nog nooit een wereldexpo van dichtbij gezien en moet toegeven dat ik er danig van onder de indruk was. Wandelen in een – met grote zeilen overdekte – straat brengt je langsheen elk denkbaar land dat zijn uiterste best doet om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Het ene land spectaculair en kitscherig (Azerbeijdjan), het andere land ingetogen en sereen (Oostenrijk).

Met als centrale thema “Voedsel voor de planeet, energie voor het leven” krijgen niet alleen de ogen de kost doch wordt ook (en vooral) aan de innerlijke mens gedacht. Alleen al (letterlijk) proeven van de verschillende Italiaanse regio’s zou een maand in beslag nemen, laat staan de verschillende wereldkeukens.

België doet haar obligaat nummertje: bier, frieten en chocolade. Werkt altijd zou je denken? Uw dierbare columnist denkt er anders over: klein landje, klein (voedsel-) aanbod? Helemaal niet! Ondanks het feit dat het Belgisch Paviljoen er mag wezen, bleef ik op mijn honger zitten.

Waarom niet het grootste restaurant bouwen, bijna ‘the size of Belgium’? We hadden nu net eens de kans om met onze Belgische keuken uit te pakken.  Waar zijn die bouletten met kriek, die Gentse waterzooi, die Limburgse vlaai, …?

Zie je ons al zitten: van 10u ’s ochtends tot 10u ’s avonds lekker genieten in de Italiaanse zon van het grootste (Belgische) restaurant op de Expo? De sfeer en gastvrijheid zou er zodanig van afdruipen dat iedere wereldburger naar huis gaat met de gedachte: België, daar is het goed vertoeven.

Het zou een bevestiging zijn van het feit dat dat Belgenvolkje het gezelligste van de hoop is. Dat was alzo in ‘Asterix en de Belgen’ en dat zou nu niet anders geweest zijn.

Helaas. Niet dus. Jammer en zeker de reflectie of ‘food for thought’ waardig. Nu oppassen dat die Nederlanders aan de overkant niet beter scoren met hun flensjes, bitterballen en (f)lauw pilsje.  Zou niet Ster(c)k zijn…

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels