Josette Baldewijns
Josette Baldewijns

Josette Baldewijns

Stercke vrouwen

Josette Baldewijns richtte in 1984 samen met haar echtgenoot Valère Lisens Baldewijns & Co op. Ruim 30 jaar later is het familiebedrijf uitgegroeid tot een gevestigde waarde op vlak van grond- en sloopwerken, transport en waterbouwwerken. Josette is nog altijd algemeen zaakvoerster, zonen Steven en Tim versterken sinds kort het team.

Trots?

Ondernemen, plannen, organiseren … het heeft altijd in mijn genen gezeten. Valère wilde ruim 30 jaar geleden zijn droom verwezenlijken en een eigen bedrijf uit de grond stampen van grond- en afbraakwerken. Ik nam de dagelijkse leiding voor mijn rekening. We zijn van niks gestart en stellen vandaag meer dan 45 mensen tewerk. Daar ben ik fier op. 

Daarnaast ben ik ook ontzettend trots dat mijn zonen Tim en Steven uit vrije wil mee in de zaak gestapt zijn. We hebben hen na hun studies nooit verplicht om hier te werken. Ze zijn allebei eerst elders aan de slag gegaan en hebben nadien gekozen om in het familiebedrijf te stappen. En dat is een grote meerwaarde. Dankzij Steven en Tim hebben we ons ook toegespitst op andere niches zoals het slopen van bruggen, slibtransport en waterbouwwerken.

Visie?

Ik denk dat het als ondernemer erg belangrijk is om te investeren. Niet enkel in materieel maar ook in personeel. Daarnaast zijn wij moeilijke opdrachten nooit uit de weg gegaan. Nieuwe niches of extra uitdagingen geven immers nog meer voldoening. 

Bovendien draait alles om respect. Ik heb erg veel bewondering voor het werk dat mijn man, mijn kinderen en alle andere personeelsleden verrichten. En dat respect krijg je terug. Dat geldt trouwens ook thuis. Ondanks dat Valère, Tim, Steven en ik elke dagen samenwerken, spreken we ook in het weekend met elkaar af. Dan doen we leuke dingen met de kleinkinderen en schoondochters en proberen we niet te veel over het werk te praten. Om het jaar gaan we zelfs met zijn allen samen op vakantie. Het is fijn om zo’n hechte familie te hebben. Het codewoord is ook hier ‘respect’.

Carrière en gezin niet combineerbaar? Dat is een fabeltje!

Maken vrouwen het verschil?

Ik heb nooit een onderscheid gevoeld. Het is vooral een kwestie van je dossiers te kennen, niet van man of vrouw te zijn. Door de jaren heen heb ik goede relaties opgebouwd met klanten, leveranciers en banken omdat ik gepassioneerd ben door wat ik doe. Misschien ben ik voor het personeel wel iets zachter dan een man, maar tijdens onderhandelingen ben ik rechtdoorzee. 

Tips?

Ondernemen is een kwestie van durven en doen. Vrouwen moeten het ‘ik ben maar een vrouw’-minderwaardigheidscomplex aan de kant zetten. Bovendien is het een fabeltje dat een carrière en gezin niet te combineren valt. Toen mijn kinderen klein waren, had ik mijn bureau thuis. Netwerken? Ook dat deed ik zelf. Ik legde de kinderen in bed en zorgde dat er toezicht was. Als je alles goed kunt organiseren, valt het allemaal heel erg mee. In die tijd waren er zelfs nog geen gsm’s, stel je dat maar eens voor.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels