Karackter
Werner Paredis

Karackter

Werner Paredis

De vader van Werner Paredis startte drukkerij Haletra in 1948. Van de zes kinderen zetten uiteindelijk de drie jongens en daarna vooral Kurt en Werner de zaak verder. Die groeide aan de Grote Baan in Houthalen-Helchteren van vijf naar een zestigtal medewerkers. Er werd vijf keer verbouwd en uitgebreid. En nu staat zoon Dieter aan het roer. “Ik ben zeer gelukkig dat de overgang naar de derde generatie zo vlot verlopen is”, zegt Werner Paredis. 

"Er heeft natuurlijk altijd heel wat druk op me gelegen, maar ik deed het zeer graag. Ik was van 7 tot 7 aanwezig op het bedrijf. En ‘s avonds ging ik naar de activiteiten van Unizo, VKW, VOKA, de Rotary, … waar ik mijn klanten zag. Mijn zoon Dieter zei ooit 'Pa, ik heb u nooit gekend. Je was nooit thuis, altijd aan het werk.' Toen vond hij dat niet zo leuk, maar achteraf heeft hij wel begrepen hoe en waarom. 

Vijf jaar geleden werd ik 55 en heb ik tegen mijn broer Kurt gezegd dat ik tegen mijn 60e de opvolging geregeld wilde hebben. Het is toch een zwaar leven en ik wilde ook nog van de andere dingen in het leven genieten: mijn kleinkinderen, mijn vrouw, reizen, ... 

Trots op het parcours van de afgelopen 67 jaar.

Dieter wilde oorspronkelijk het bedrijf niet alleen verder zetten maar gaandeweg kwam toch de emotie en goesting bovendrijven. Hij zat vroeger misschien ook een beetje in de tang tussen Kurt en mij. Toen hij voelde dat hij zich zou kunnen uitleven en er intussen ook een externe CEO aangesteld was, heeft hij beslist om ermee verder te gaan. 

Ik heb één zoon. Voor mij was het een gemakkelijke beslissing, maar hij moest wel het enthousiasme en de appetijt hebben om het te doen. 

Trots?

Op dit moment hebben we een heel goede harmonie en wisselwerking tussen mijn zoon Dieter en onze CEO Dirk Mewissen. Dat werkt heel aanstekelijk naar elkaar toe en creëert een bepaalde drive. Daar ben ik heel gelukkig mee. Ik hoor genoeg verhalen van collega’s waar de familiale overdracht lang niet zo evident is. Mijn generatie heeft altijd geïnvesteerd vanuit het buikgevoel. Ik heb 40 jaar ervaring die ik meetrek. Daar doen ze nog altijd graag beroep op. Al werkt de nieuwe generatie veel meer berekend. Maar wij vinden elkaar goed: hun berekeningen kloppen met mijn buikgevoel. We horen stilaan tot de 15 belangrijkste grafische bedrijven in België. Dat moet ook onze doelstelling zijn. We gaan de volgende jaren nog flink investeren en groeien. 

Ik ben er vooral trots op dat we erin geslaagd zijn om het hele parcours van 67 jaar af te leggen met behoud van een goede familiale omgang. Wij hebben nog regelmatig familiefeestjes waar iedereen aanwezig is. Alles is altijd heel goed geregeld geweest. Dat lukt niet in elk familiebedrijf. Als het bij Haletra goed gaat, dan gaat het met de familie en de medewerkers ook goed. Die filosofie dient het belang van het bedrijf. Hoe meer het nieuwe management nu in handen neemt, hoe meer ik kan loslaten. Als ik in het land ben, kom ik nog iedere voormiddag een drietal uurtjes op het bedrijf en ook ’s avonds kom ik nog eens terug. De zaken die ik zie communiceer ik naar Dieter en Dirk. Het staat hun vrij om er iets mee te doen.” 

Vrije tijd?

We hebben ons voorgenomen om elke maand een dikke week naar Spanje te gaan. Ik vind het zalig om met een glaasje wijn een zonnig terrasje te doen. Automatisch krijg ik wel nog wat ideeën, maar ik heb daar nu geen stress meer bij. Ik maak ook veel tijd vrij voor mijn twee schatten van kleinkinderen die ik regelmatig van school ga halen. Fantastisch als die kinderen op je af komen stormen aan de poort. Dat zijn dingen die ik vroeger gemist heb. Ik haal er nu erg veel plezier uit. 

En ik ben een liefhebber van mooie en snelle wagens. Een goed terrasje of een goed restaurant, daarvoor rij ik naar de andere kant van het land. En dat doe ik vandaag meer dan vroeger. De avondmeetings en vergaderingen bouw ik stilaan af. Ik doe enkel nog de aangename, leuke dingen waar ik me het beste bij voel. Vroeger was het meer een verplichting. Nu voel ik me er uitstekend bij.”.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels