Barbecue tips & tricks
Wim Bloemen

Barbecue tips & tricks

De tips

Wim Bloemen is niet alleen zaakvoerder van de Boss stores in Sint-Truiden en Hasselt, maar ook certified BBQ Judge bij de Kansas City Barbecue Society (KCBS). Met meer dan 15.000 leden is dat de grootste vereniging van barbecueadepten in de wereld. Hij richtte in 2011 ook het Filous BBQ Team op, waarvan hij pitmaster en teamcaptain is. De Filous kaapten op verschillende nationale en internationale wedstrijden al mooie prijzen weg. De geknipte chef om de beste barbecuetips and tricks met ons te delen. 

Barbecue met deksel en thermometer

Door te kiezen voor een barbecue met een deksel breid je de mogelijkheden oneindig veel uit. Je creëert een oven waarin je allerlei gerechten kan klaarmaken. Of dat nu de klassieke worstjes en brochettes zijn of een gigantische T-bone steak of rosbief. Ga zeker voor een model met een thermometer in het deksel. En weersta aan de verleiding om elke 5 minuten het deksel open te doen. If you are looking, you ain’t cooking !

Direct en indirect

Bij een barbecue met deksel zijn de twee belangrijkste technieken de directe en de indirecte grillmethode. Direct is alles wat boven je hittebron gebeurt, indirect is wat er langs gebeurt. Die gigantische T-bone steak grill je bijvoorbeeld direct boven de hittebron tot er een mooie korst op komt en verplaats je daarna naar de indirecte zone. Sluit het deksel en laat hem verder garen tot de gewenste bakwijze. Heel simpel, maar het resultaat is heerlijk!

Kruiden en marinades

Onderschat nooit hoezeer de kruiden en marinades de smaak van je gerecht bepalen. Je kan natuurlijk gemarineerd vlees kopen, maar het is veel leuker en avontuurlijker om zelf aan de slag te gaan. Er zijn zoveel goede commerciële barbecuekruiden of rubs en sauzen op de markt. Of je kan zelf een rub of saus maken. 

Rookhout

Geef je barbecuebereidingen die authentieke, gerookte smaak door eens wat snippers rookhout op de kolen te gooien en het deksel te sluiten terwijl je bereiding gaart. Heb je een gasbarbecue? Prik dan gaatjes in een aluminium wegwerpbakje, vul het met rooksnippers en zet het onder het rooster op de brander. Snippers van fruitbomen geven een zachtzoete smaak af, eikenhout is al wat robuuster. Ook hier geldt de regel om niet te overdrijven, want te veel rook kan je eten bitter maken.

Low & slow

Een barbecue hoeft niet altijd gloeiend heet gestookt te worden om je eten te bereiden. Met een temperatuur van pakweg 150°C kan je al veel kanten uit, zeker als je het indirect grillen onder de knie hebt. Neem eens de tijd om een groot stuk vlees langzaam te laten garen, het zal sappiger en malser van de barbecue komen en bomvol smaak zitten. Bovendien heb je zelf meer tijd om je met je eventuele gasten bezig te houden en te genieten van een aperitiefje.

Ga op avontuur!

Verleg je grenzen en ga eens verder dan de gebruikelijke chipolata of brochette. Je kan het internet eens afzoeken naar barbecuegerechten zoals ‘pulled pork’, ‘moink balls’, ‘ABT’s’, ‘Bobby Flay’s Ceder Plank Salmon’, vis van de zoutsteen, … Heb je al een barbecue met deksel en ben je hier al heel bedreven mee? Overweeg dan om de stap naar een ‘Smoker’ te zetten. Daarmee kan je verrassende en bijzonder smaakvolle gerechten maken die je barbecuehorizon enorm gaan verruimen.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels