Stress-loze WiFi op vakantie én op kantoor
Bart Bylemans

Stress-loze WiFi op vakantie én op kantoor

Vraag & Antwoord - ESSEC-bns

U heeft het ongetwijfeld al eens meegemaakt. U komt ’s avonds op uw hotelkamer en u wil nog snel enkele mailtjes afhandelen, maar helaas werkt het WiFi netwerk niet mee! Waarom blijft dit gekende probleem wereldwijd voor frustraties zorgen?

Doorgaans is de capaciteit van het totale netwerk de boosdoener. Naarmate meer mensen inloggen op het netwerk kan het aanbod beschikbare bandbreedte de vraag niet meer volgen, met een trage verbinding tot gevolg.

Een tweede mogelijke oorzaak is de slechte installatie en beheer van de draadloze accesspoints (AP). Indien deze niet op de juiste plaats gemonteerd zijn, kan dit zorgen voor een onvolledige WiFi dekking. Een WiFi analyse (site survey) voorkomt dit probleem en geeft de meest optimale plaatsen weer voor de installatie van de AP’s. Vaak zenden verschillende AP’s hun signalen uit over hetzelfde kanaal. Hierdoor wordt de optimale capaciteit per frequentie niet behaald en ervaart de gebruiker een lagere snelheid. Het is dus van belang dat de WiFi kanalen goed op elkaar worden afgestemd, niet alleen op één verdieping, maar ook tussen de verschillende verdiepingen.

Ook op de werkvloer kunnen bovenstaande problemen zich voordoen. Denk maar aan vergaderruimtes, conferentiezalen en dergelijke. Wij geven alvast enkele tips:

  1. Werk zoveel mogelijk over het bedrade netwerk. Hierdoor vermijdt u bovenstaande WiFi issues. 
  2. Kies voor een beheerd netwerk. Zorg ervoor dat uw AP’s op de meest optimale plaats in het gebouw staan én dat de kanalen en signaalsterktes op elkaar afgestemd zijn.
  3. Voorzie meerdere AP’s in ruimtes waar vaak een veelvoud van toestellen gebruik maken van het WiFi netwerk. Stel deze AP’s strategisch op na de WiFi analyse.
  4. Laat u niet verleiden tot enkel de nieuwste WiFi 802.11ac standaard. De voordelen van de 802.11ac standaard zijn de intrinsieke hogere snelheid en grotere bandbreedte. Maar dit signaal is enkel beschikbaar in de 5 Gigahertz band en werkt niet op de standaard 2.4 Gigahertz band van de meeste apparaten. Een gespreide installatie van beide technologieën biedt het beste evenwicht. Voor een 802.11ac WiFi netwerk met volledig dekking zijn intrinsiek veel meer AP’s nodig dan voor 2,4Ghz.
Bart Bylemans ESSEC-bns

Bart Bylemans is managing partner bij Essec-BNS.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels