Zwa(c)k
David Winkels

Zwa(c)k

Polemieck

We schrijven 1 september 2015. Opnieuw de eerste dag van het ‘gewone’ leven. Kinderen met de fiets naar school en met 1 oog op mijn agenda zie je meteen dat ook de zakenwereld de zon goed verteerd heeft en er – gezien de drukbezette agenda - een lap wil op geven. 

Het was een goede zomer. Eentje met veel zon, vrienden en wijn. Langs de andere kant was het ook een confronterende zomer. Liggend in een luie zetel in de prachtige streek van de Luberon lees ik de dagelijkse harde realiteit in ‘Het Belangske’ : vluchtelingen die letterlijk aanspoelen op de toeristische stranden van Italië, Griekenland, … 

‘Vluchteling’ of ‘refugee’, volgens mij (helaas) het woord van 2015 en eigenlijk van alle tijden. Volksverhuizingen zijn er altijd wel al geweest doorheen de geschiedenis. Het beangstigende evenwel is dat – anno 2015 – in deze zogenaamde ‘moderne tijden’ - we (lees: Europa) blijkbaar totaal geen antwoord weten te bieden op deze schrijnende problematiek. 

In een vorige Polemieck verwees ik al naar het feit dat ik als ondernemer een enorme voorstander ben van de idee van een heuse United States van Europa. Al was het maar om met één stem duiding te geven inzake de vluchtelingenproblematiek. Solidariteit is namelijk een schaars woord dezer dagen. Terwijl een land als Hongarije doodleuk muren optrekt aan zijn grenzen, neemt België – verhoudingsgewijs en met 250 registraties per dag – zeer veel vluchtelingen op in haar samenleving. 

En wie heeft er nu gelijk? Welnu, ondergetekende weet het niet (meer). Wie we toelaten in Europa heeft vandaag recht op een onderdak en minstens twee maaltijden per dag. Vraag is maar of we die almaar toenemende mondjes kunnen blijven voeden. Met andere woorden, we zijn een ‘tandeloze’ maatschappij aan het woorden, die geen duidelijke visionairs noch leiders telt om ons de weg te wijzen.

Kortom we staan hier zwa(c)k … en laat dat nu net het tegenovergestelde zijn van ster(c)k. Perfect afsluiter van mijn allerlaatste Polemieck. Ik heb 2 jaar lang mogen schrijven voor dit magazine. Het was een privilege. Tijd voor vers bloed hier aan de rechterkant van STERCK magazine. Succes Frank! Geef er een lap op!

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels