Hoe kan u uw onderneming snel laten groeien?
Geert Jeurissen

Hoe kan u uw onderneming snel laten groeien?

Vraag & Antwoord - Coforce

De meest gehanteerde methode is organische groei. Met andere woorden, meer verkopen door te mikken op nieuwe regio’s, nieuwe produkten of nieuwe doelgroepen. Om dit te realiseren moet ook uw organisatie meegroeien: uw verkoopafdeling, uw productie, enz… Het spreekt voor zich dat dit een ‘traag’ proces is want u moet investeren in productiecapaciteit, in mensen, in opleiding,…  

Er is echter ook een andere methode om snel te groeien en marktaandeel te verwerven, namelijk door de overname van een concurrent of sectorgenoot. Door dit te doen verkrijgt u onmiddellijk een verhoging van de omzet, direct rendement, een groter marktaandeel, extra productiecapaciteit, synergievoordelen, enz….

Maar er zijn natuurlijk ook risico’s aan verbonden. Er kunnen namelijk ‘lijken in de kast’ zitten waar u niets van wist. Er is een risico dat klanten weggaan na de overname of dat goed personeel de firma verlaat.  

Daarom is een goede voorbereiding  (strategie, doel, methodiek) voor elke overname noodzakelijk. Het over te nemen bedrijf moet grondig gescreend worden. Is dit het juiste bedrijf en past deze overname in onze strategie en doelstellingen?  En ‘last but not least’, er dient een goed voorbereid plan te zijn om de overname en integratie zo soepel mogelijk te laten verlopen. De continuïteit van de onderneming mag niet in gevaar komen en u dient het verlies van klanten en medewerkers ten alle prijze te vermijden. 

Om dit proces goed uit te voeren heeft u nood aan experten die u kunnen bijstaan in dit, voor uw onderneming, uiterst belangrijk proces.

Geert Juristen Goforce

Geert Jeurissen is zaakvoerder bij Coforce Overnamebemiddeling (Genk/Leuven/Turnhout). Ze begeleiden ondernemers bij het aan-of verkopen van hun bedrijf.

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels