Ina Hermans
Ina Hermans

Ina Hermans

Stercke vrouwen

Ina Hermans zet het levenswerk van haar ouders verder. Zo’n elf jaar geleden – na eerst de nodige ervaring opgedaan te hebben op andere plaatsen – startte ze bij Hermos Transport. Sinds vijf jaar leidt ze het bedrijf samen met haar man Patrick Lenaers.

“Twee dochters en een bedrijf in de transportsector. Mijn ouders hadden nooit gedacht dat ze opvolging zouden hebben. Mijn zus wist al snel dat ze schoonheidsspecialiste wilde worden. Ik heb een economische richting gevolgd. Toen ik mijn diploma op zak had, ben ik een aantal jaren ervaring gaan opdoen op andere plaatsen. Elf jaar geleden klopte ik opnieuw aan bij mijn ouders en toen mocht ik in het bedrijf beginnen. Patrick en ik leiden het bedrijf nu sinds vijf jaar terwijl mijn ouders van hun pensioen genieten.”

Trots?

“Ik ben vooral trots op ons team van 56 medewerkers. Ik mag dan wel de verkooppraatjes bij de klanten doen, onze mannen maken alles waar. Zij zijn onze ambassadeurs. Bovendien ben ik mijn ouders heel dankbaar dat we de kans hebben gekregen om de zaak te mogen overnemen. Zij hebben ons dadelijk op de voorgrond gezet. We mochten vanaf dag één ons ding doen.”

Visie?

“De manier van werken is de afgelopen vijf jaar wellicht wel wat gewijzigd, maar de bedrijfscultuur is identiek gebleven. Respect voor de medewerkers is een erg belangrijke pijler. Dat is echter niet zo eenvoudig. Respect moet je verdienen. Ik maak mijn verwachtingen duidelijk kenbaar en probeer mensen op een positieve manier aan te sturen. Dat lijkt te werken want het personeelsverloop is hier ontzettend klein.”

Maken vrouwen het verschil?

“De transportsector is een echte mannenwereld. Onze medewerkers zijn geen koorknapen, maar ze werken hier graag omdat ze gerespecteerd worden. We zitten hier met drie vrouwen, ikzelf inbegrepen. Of dat een verschil maakt? Vrouwen zijn wellicht iets empatischer dan mannen. Ik heb een gezonde portie haar op mijn tanden, maar hier wordt nagenoeg nooit geroepen of getierd.”

Combinatie?

“Ik heb geen kinderen. Dat is een bewuste keuze. Ik heb me op de zaak toegespitst en wil er voor de volle 100% voor gaan. Patrick en ik zijn samen zaakvoerder. Hierdoor kunnen we de taken ook netjes verdelen. Werk mee naar huis nemen? Nee, dat nooit. Dan blijf ik liever een paar uurtjes langer op kantoor. We werken zes dagen op zeven, maar als ik eens thuis ben, draai ik de knop om en wil ik genieten van het leven. Reizen, uit eten of sporten… Ik ga vaak spinnen of joggen om mijn grenzen op te zoeken en lichamelijk moe te worden.”

Respect moet je verdienen

Tips?

“Jaag je dromen na! Als je iets heel graag wil, zal het wel lukken. Daar moet je hard voor werken, maar het geeft ontzettend veel voldoening. Ik klop erg veel uren maar het is een verlengstuk van wie ik ben. Een 9-to-5 job zou simpelweg niets voor mij zijn. Bovendien is het ondernemerschap nooit saai, er is altijd wel een uitdaging.”.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels