Crowdfunden of een business angel zoeken?
Reginald Vossen BAN Vlaanderen

Crowdfunden of een business angel zoeken?

Vraag en antwoord - BAN Vlaanderen

Er zijn steeds meer nieuwe bronnen van financiering voor jonge starters en groeibedrijven. Momenteel is er heel wat te doen rond ‘crowdfunding’ als dé nieuwe manier om je start-up van de nodige middelen te voorzien. Spring je best op die kar, of doe je beter beroep op een ervaren business angel? Dat hangt er al vanaf…

De nieuwe hype crowdfunding komt uit de angelsaksische wereld overgewaaid, waar er heel wat starters via een geslaagde campagne veel geld wisten op te halen. De vormen waarin dit gebeurt kunnen verschillen, van pure sponsoring (de geldschieter verwacht niets in return voor zijn geld), over “reward-based” (waarbij er typisch een geschenk of iets dergelijks aan de financier wordt aangeboden) naar vormen zoals leningen (afgesproken vergoeding op het geleende bedrag) en equity crowdfunding (waarbij de investeerder aandeelhouder wordt in je bedrijf).

Het zal van je project afhangen welke vorm het meest aangewezen is. Ook speelt mee of je iets aan te bieden hebt dat een potentiële investeerder uit de ‘crowd’ kan aanspreken om in jou te investeren. Vaak zie je bij crowdfunding dat het gaat om projecten die zich richten tot de massa, tot de eindklant. Business-to-business is moeilijker te verkopen via crowdfunding. Daarvoor zit je sowieso beter bij een business angel, die zelf uit die omgeving komt.

Tijdsinvestering

Voorts moet je ook opletten wat je belangrijk vindt: veel volk aanspreken om in jouw bedrijf te investeren, of je project juist wat meer beschermd via een business angel netwerk voorstellen. De concurrent zit mogelijk ook in de crowd mee te kijken… . Het gebrek aan controle over “wie” allemaal mee kan stappen in je bedrijf, is zeker een aandachtspunt.

Hou er bij je keuze van crowdplatform waarlangs je wil werven ook rekening mee hoeveel volk ze bereiken (de Belgische “crowd” is vaak nog beperkt…) en welke kosten het meebrengt. Het vergt trouwens ook een hele inspanning qua communicatie om je campagne succesvol te laten worden. Ben je daar klaar voor en heb je die tijd?

Tenslotte brengen crowdfunders weliswaar geld op tafel, maar daar houdt het ook op. Als je daarnaast ook meer betrokkenheid, kennis en ervaring wil binnenhalen, is een business angel allicht een interessantere piste.

Reginald Vossen Reginald Vossen is algemeen directeur bij BAN Vlaanderen vzw.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels