Verborgen parels
Frank Beckers

Verborgen parels

Polemieck

Toen Ford zijn deuren sloot in Genk was dit een zware slag voor Limburg. SALK heeft een hele rits van initiatieven genomen die hopelijk hun uitwerking niet zullen missen.  Er wordt meer dan terecht ingezet op onderzoek, en ondernemerschap wordt via het netwerk van incubatoren sterk ondersteund. 

Maar een groep die helemaal niet zijn opgenomen in de SALK-plannen zijn de familiebedrijven. Limburg kent veel bedrijven die in stilte reeds decennia werken aan hun eigen succesverhalen.  Succesverhalen die niet worden uitgedragen want hard werken en discretie zit in de genen van familiebedrijven. En ondanks de successen van deze familiebedrijven is er een groot niet ingevuld potentieel dat dient aangesproken te worden. Deze bedrijven staan vaak te weinig open voor extern kapitaal en extern management. In veel gevallen gebruiken familiebedrijven ook te weinig de mogelijkheid om te exporteren, vooral in markten die verder weg liggen dan onze buurlanden.  

Maar hoe kunnen we deze bedrijven overtuigen om hun ambities naar boven aan te passen en extern kapitaal en extern management aan te trekken? Hier is een rol weggelegd voor de werkgeversorganisaties die via persoonlijke contacten familiebedrijven kunnen helpen om de volgende stap te zetten. In eerste instantie is het echter belangrijk dat de mindset van de ondernemers van familiebedrijven verandert. De angst om extern kapitaal toe te laten zit diep geworteld in het DNA van veel van hen.  Zoals bij veel angsten ligt een gebrek aan kennis hier mee aan de basis. In dit geval over de rol van extern kapitaal en de manier dat dit een hefboom kan zijn voor het bedrijf.  

Hier is een taak weggelegd voor de bankier. Die heeft een sterke vertrouwensrelatie met de ondernemer. In de meeste gevallen heeft de bank het bedrijf helpen groeien via leningen. Maar de bankier kent ook de wereld van de investeerders en heeft de mogelijkheid om familiebedrijven en investeerders met elkaar in contact te brengen. Tenslotte is er een rol weggelegd voor consultants die familiebedrijven kunnen ondersteunen op hun pad naar expansie.  Onlangs zijn hierin interessante initiatieven genomen die familiebedrijven kunnen helpen bij MBO’s en het aantrekken van externe managers en kapitaal. Er is nog een hele weg te gaan maar diegenen die de stap (durven) zetten, kunnen een grote impact hebben op het versterken van ons economisch weefsel.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels