Waarom relighting zo interessant is
Gert Janssen

Waarom relighting zo interessant is

Praktijck

Verlichting is één van de belangrijkste energieverslinders in kantoorgebouwen en industriële hallen. Voor wie met beperkte middelen een belangrijke energiebesparing wil realiseren,  kan relighting de ideale oplossing zijn. Wist je trouwens dat de gemiddelde terugverdientijd amper anderhalf à twee jaar bedraagt? Investeren in relighting is dus kosten­effectief. Daarenboven verhoog je met relighting het lichtcomfort, wat de productiviteit en werksfeer zeker en vast ten goede komt.

Optimale daglichttoetreding

Een eerste belangrijke factor  binnen het hele relightingverhaal is daglicht. Het is niet alleen gratis, mensen functioneren ook beter bij daglicht dan bij kunstlicht. Om in een hal extra daglicht te creëren, kan je werken met lichtkoepels die via een spiegelsysteem het binnenkomend daglicht opvangen en verspreiden. Voor kantoren zijn gewone ramen ideaal.

T5-verlichting en eco-lampen

Zodra je daglichttoetreding op punt staat, kan je je bestaande kunstlicht onder de loep nemen, het huidige energieverbruik meten, nagaan welke lichtopbrengst er nodig is en een lichtplan opmaken. De mogelijk­heden zijn vrij uitgebreid en zelfs als je dikke TL-lampen vervangt door dunne T5-verlichting, ga je al flink wat energie besparen. Philips heeft bijvoorbeeld ook speciale eco-lampen waarrond een spiegel zit om de lichtopbrengst te verhogen.

Ledverlichting

Het is echter vaak nog interessanter om te kiezen voor ledlampen. De levensduur van ledlampen (50.000 tot 100.000 uren) is aanzienlijk langer dan die van gloeilampen (gemiddeld 1.000 uren) en spaarlampen (6.000 tot 12.000 uren) en doordat ledverlichting minder verbruikt en een hoge lichtopbrengst heeft, kan je tot 90% energie besparen.

Conclusie: een kwalitatieve ledlamp is in aankoop wel duurder, maar dankzij zijn lange levensduur en lage energie­verbruik ligt de terugverdientijd tussen 1 en 3 jaar. 

Aanwezigheids- en daglichtsensoren

Om tot het allerbeste resultaat te komen, werk je best met intelligente sturingen zoals daglichtsturing en aanwezigheidsdetectie, zodat de lampen enkel branden als er iemand in de ruimte is en als er onvoldoende daglicht is. 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels