Omzet  maal drie dankzij BAN Vlaanderen
Hans Stevens & Jo Keunen

Omzet maal drie dankzij BAN Vlaanderen

Testimonial

Business Angels Netwerk Vlaanderen, kortweg BAN Vlaanderen, is een platform waar starters en groeiers die op zoek zijn naar risicokapitaal in contact worden gebracht met privé-investeerders. Onlangs investeerden twee Business Angels in het Hasseltse TriLED. Met een verdriedubbeling van de omzet als resultaat.

Hans Stevens, Jan De Boeck en Katty Cuppens richtten in januari 2014 TriLED op. “Onze core business is het op de markt brengen van nieuwe, energiebesparende technologieën voor de B2B-sector”, zegt Hans Stevens. 

“We hebben onder andere een intelligent verlichtingsarmatuur ontwikkeld. In onze ContiRail zitten allerlei sensoren waarmee we heel wat energie kunnen besparen. De lichtsensor meet constant het aanwezige licht en dimt de lampen wanneer er veel natuurlijk licht is, terwijl de aanwezigheidssensor het licht dooft als er niemand in de ruimte is. Onze technologie is uitermate geschikt voor kantoorgebouwen, klaslokalen, magazijnen en sporthallen.” 

Groeien

Na het ontwikkelen van het eerste product bleek al snel dat TriLED meer kapitaal nodig had om te kunnen groeien. 

“We schreven ons in voor enkele workshops voor startende ondernemers tijdens een bootcamp van BizIdee. Daar kwamen we voor het eerst in contact met Business Angels Netwerk Vlaanderen”, verduidelijkt Stevens. “Niet veel later hebben we een businessplan naar BAN Vlaanderen gestuurd en vervolgens kregen we te horen dat we konden pitchen. Dat was een kans die we niet konden laten liggen. Risicokapitaal ophalen in België is immers geen sinecure. Voor een KlimOp-lening van de LRM was het bijvoorbeeld nog te vroeg. We kwamen niet in aanmerking omdat we nog geen echte lopende projecten hadden.”

225 Business Angels

BAN Vlaanderen ontvangt jaarlijks zo’n 500 dossiers van starters en groeiers uit allerlei sectoren – met uitzondering van horeca, kleinhandel en immobiliën. 

“Na een grondige selectie en verschillende intakegesprekken blijven er elk jaar zo’n 100-tal projecten over. Die stellen we aan onze 225 privé-investeerders voor. Kapitaalinjecties schommelen tussen 25.000 en 500.000 euro. Voor grotere bedragen hebben we een eigen investeringsfonds, ARK-Angels Activator Fund”, vertelt Jo Keunen van BAN Vlaanderen. “TriLED werd weerhouden tijdens de preselecties en hield in het najaar van 2014 een presentatie van zo’n 20 minuten voor een groot aantal Business Angels.” Die pitch was succesvol. BAN Vlaanderen stelde niet veel later een dealmaker voor omdat er interesse was van twee Business Angels. 

“We zaten meermaals samen aan tafel en na pakweg tweeënhalve maand was alles beklonken. Eén privé-investeerder was zelfs zo geïnteresseerd in het project dat hij ondertussen het team vervoegd heeft. Dat is pas een meerwaarde”, zegt Stevens. “Bovendien kregen we na het risicokapitaal van BAN Vlaanderen ook groen licht voor extra hefbomen zoals een IWT Subsidie en een Kmo-cofinanciering van het Participatiefonds Vlaanderen.”

Meer dan kapitaal

BAN Vlaanderen levert niet enkel kapitaal maar ook toegevoegde waarde. “Onze Business Angels denken mee, helpen om de strategische lijnen uit te tekenen en bouwen mee aan een succesverhaal”, klinkt het. “Vroeger bestond ons team voornamelijk uit technische experts, vandaag hebben we ook de financiële knowhow en sales expertise van de Business Angels in huis. Dat geeft ons groeiverhaal een enorme boost. TriLED heeft inmiddels 5 extra mensen in dienst genomen en de omzet is verdrievoudigd. Bovendien zijn we helemaal klaar om nog verder te groeien. We zijn nu volop bezig om een nieuwe kapitaalinjectie tot stand te brengen.”.

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels