Hoe beleg ik fiscaal optimaal?

Hoe beleg ik fiscaal optimaal?

Vraag & Antwoord

Uw vennootschap heeft reserves die u graag laat renderen. Door te beleggen kan u rendement behalen en tenminste uw koopkracht behouden. Maar hoe belegt u dan fiscaal het meest optimaal binnen uw vennootschap?

Het is namelijk zo dat opbrengsten in uw vennootschap worden belast aan het normale tarief van de vennootschapsbelasting.  Een intrest, een gerealiseerde meerwaarde op een obligatie, een aandelendividend, … maken deel uit van de omzet en worden dus belast.

Directe individuele lijnen

Ideaal gezien belegt u binnen uw vennootschap via directe individuele lijnen. De gerealiseerde  meerwaarde op een individueel aandeel wordt namelijk niet belast, als dit aandeel beantwoordt aan de voorwaarden voor de DBI-aftrek (zoals de meeste Europese en Amerikaanse aandelen) én minimum één jaar in portefeuille wordt aangehouden. De keerzijde is wel dat de gerealiseerde minderwaarde niet aftrekbaar is. Bij individuele obligaties is het net omgekeerd: de gerealiseerde meerwaarde is belastbaar, terwijl de gerealiseerde minderwaarde wel fiscaal aftrekbaar is. 

Distribuerend beleggingsfonds

Een portefeuille beleggen via individuele lijnen kan dan wel het meest optimaal zijn, maar is niet geheel risicoloos en meestal niet haalbaar voor de doorsnee vennootschap. Zo is de diversificatie van deze portefeuilles doorgaans te laag en is de verplichting om een aandeel één jaar bij te houden soms beleggings­technisch niet aangewezen. Daarnaast worden er ook meer transacties uitgevoerd met meer beurstaksen en transactie- en boekhoudkosten tot gevolg. 

Als u om deze redenen liever kiest voor een beleggingsfonds, waar de gerealiseerde meerwaarde wel belastbaar is en de minderwaarde niet aftrekbaar, dan is het belangrijk dat u steeds een distribuerende variant neemt. Distribuerende fondsen, net als individuele aandelen en obligaties, hebben immers geen negatieve impact op uw mogelijkheid tot notionele intrestaftrek.

Bij Van Lanschot hebben wij een beleggingsconcept ontwikkeld waarmee u fiscaal optimaal en kostenefficiënt kan beleggen binnen uw vennootschap.

Lorem Pixel Stijn Huygens is verantwoordelijke Business Professionals bij Van Lanschot Bankiers.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels