Stercke vrouwen
Ann & Kristien Darcis

Stercke vrouwen

Ann & Kristien Darcis

Ann en Kristien Darcis hadden vroeger nooit gedacht dat ze samen een bedrijf zouden leiden. De zussen verschillen naar eigen zeggen hard van elkaar. Vandaag staan Ann en Kristien Darcis toch samen aan het roer van het succesvolle schildersbedrijf ASVD Darcis. Ze verdelen de taken prima en hebben een 25-tal medewerkers in dienst. 

Iedereen in en rond Alken kent ‘Elza van Darcis van de verfwinkel’. Zij opende in 1952 een dorpswinkel terwijl haar echtgenoot Guillaume Darcis als zelfstandig huisschilder aan de slag ging. Zonen Dany en Patrick versterken vele jaren later het team en inmiddels is de derde generatie aan zet. “In 1999 zette ik mijn eerste stappen in het bedrijf”, zegt Ann Darcis. “Ik begon helemaal onderaan de ladder en ging twee jaar lang mee schilderen. Ik deed dat graag. Op dat moment was er geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht dat mijn enige zus later ook zou komen aankloppen.”

“Na mijn secundaire school besloot ik om verder te gaan studeren,” vult Kristien Darcis aan. “Marketing bleek mijn ding niet te zijn en een lerarenopleiding ook niet. Dus uiteindelijk belandde ik toch bij papa in de zaak. Ann zag dat destijds in eerste instantie niet zitten omdat onze karakters nogal sterk verschillend zijn. Na anderhalf jaar op de werven, ging ik in de winkel werken. Het sociale contact met de klanten gaf veel voldoening. Vandaag ben ik verantwoordelijk voor de administratie en het cijfermatige. Ann kan haar creativiteit nog altijd botvieren en is verantwoordelijk voor de afdeling raamdecoratie. Daarnaast doet ze ook nog wat projectmanagement. We hebben allebei onze verantwoordelijkheden en hebben door de jaren heen perfect leren samenwerken.” 

Trots?

Ann Darcis: “Natuurlijk ben ik trots. Ik klaag soms wel dat het te druk is, maar ik wil ook altijd alles zelf doen. De laatste tijd probeer ik af en toe wat los te laten en taken te verdelen, maar dat is – heel eerlijk – niet altijd even gemakkelijk.”

Kristien Darcis: “Het klinkt misschien gek, maar ik zou geen enkele andere job willen. Ik ben uiteindelijk blij dat ik niet in het onderwijs sta." 

Ann Darcis: “Bovendien klikt het ondertussen heel goed tussen ons. Heel af en toe – tijdens stressmomenten – botst het nog eens. Maar dat komt in elk bedrijf voor en is dan ook snel opgelost.”

Kristien Darcis: “Ik kan me zelfs niet herinneren wanneer we het voor het laatst echt oneens waren.”

Ann Darcis: “Bomma (Elza, nvdr.) is uiteindelijk ook heel fier dat we haar levenswerk verderzetten. Zij komt nog regelmatig naar de winkel om een praatje te maken met de klanten. Papa zal het misschien niet met zoveel woorden zeggen, maar aan het blind vertrouwen dat hij ons geeft, weten we dat hij trots is.” 

Maken vrouwen het verschil?

Kristien Darcis: “Ik denk dat wij misschien wel wat strenger zijn ten opzichte van het personeel. Maar misschien is dat ook wel een mentaliteitsverandering. Als je vroeger een medewerker vroeg om een uur extra te werken, was dat geen enkel probleem. Vandaag heeft iedereen veel meer andere verplichtingen.”

Ann Darcis: “Het verschil is ook dat heel veel schilders die hier vandaag werken ons hebben zien opgroeien. Het is niet evident om orders te krijgen van iemand die veel jonger is.”

Kristien Darcis: “Ik vind het niet zo moeilijk om te delegeren. Maar je moet ook respect verdienen en dat hebben we verkregen doordat papa ons de eerste jaren allebei naar de werven stuurde. We zijn met de verfborstel in de hand gestart en hebben ons meermaals moeten bewijzen. Klanten probeerden me in de winkel regelmatig vast te vragen. Als je dan toch het juiste antwoord kunt geven, verkrijg je respect.”

Ann Darcis: “Papa heeft ons ook altijd geleerd om eerlijk te zijn en hulp te durven vragen. Dat heeft ons gevormd tot wie we nu zijn.”  

Combinatie?

Ann Darcis: “Ik heb een 14-jarige pluszoon in co-ouderschap. De work-life balance ligt dus helemaal anders dan bij Kristien. Mijn echtgenoot is bovendien zelf ondernemer. Dat is een sterkte. We spreken dezelfde taal. Hij begrijpt het dat ik vaak langer moet werken of ’s avonds nog afspraken met klanten heb. Soms is hij zelfs mijn extern klankbord. Als we knopen moeten doorhakken op het vlak van investeringen of personeel, kan ik beroep op hem doen. Begrijp me niet verkeerd, Kristien en ik nemen altijd de finale beslissingen. Maar het is fijn om af en toe te kunnen ventileren.”

Kristien Darcis: “Met twee dochters van twee en vier jaar is het soms wel een drukke bedoening. Maar ik zou nooit voor een baas willen of kunnen werken. Ik kan het als zelfstandige permitteren om soms iets later op het werk aan te komen en de meisjes zelf naar school te brengen. Tijd voor hobby’s? Nee, die is er op dit moment niet meer.”

Darcis

Tips voor starters?

Ann Darcis: “Dat is moeilijk. Wij zijn niet gestart. We hebben de kans gekregen om een bloeiende zaak verder te mogen zetten. Ik denk dat het vooral belangrijk is om de taken goed te verdelen. Kristien en ik hebben twee totaal verschillende karakters, maar uiteindelijk trekken we altijd aan dezelfde koord.”

Kristien Darcis: “Ann is creatief en netwerkt graag. Ikzelf blijf liever op kantoor. We hebben elk onze verantwoordelijkheden en dat werkt zoals een geoliede machine. Samen zijn we sterk. Pas op, vijftien jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik dit zou zeggen. Laat staan dat het gepubliceerd zou worden!”

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels