Nul procent

Nul procent

Polemieck

Momenteel krijgen de bedrijven 0 procent intrest op hun bankrekening. Het gaat zelfs verder. Onlangs werd Audi beleefd gevraagd om hun geld ergens anders te plaatsen omdat bijhouden van geld voor de bank zelfs geld kost bij 0 % intrest. Hoe kan dit? De banken moeten het geld zelf in bewaring geven bij een andere bank of bij de Europese Centrale Bank (ECB) en daar krijgen ze een negatieve intrest. 

Hoe zijn we in zo’n bizarre toestand beland en wat zijn de potentiële voordelen? De ECB is de nationale bank van Europa en zij hebben beslist om geld heel goedkoop te maken wat een voordeel is voor de overheden en bedrijven. Lees: ze geven een soort injectie in de economie met de bedoeling de economie sneller te laten groeien. 

De meningen over deze nooit geziene aanpak zijn verdeeld, maar het biedt zeker en vast voordelen voor overheden en bedrijven die willen investeren. Want geld was nog nooit zo goedkoop. Het is op twee domeinen merkbaar. De grote bedrijven overwegen steeds minder om naar de beurs te gaan maar lenen liever geld via obligaties. Ook de particulieren die geld hebben geleend om een huis te bouwen herzien steeds vaker hun lening bij de bank. Dit leidt soms tot bizarre toestanden waarbij enkele particulieren zelfs geld krijgen van de bank tengevolge het contract dat ze in het verleden hebben afgesloten.

Er is echter één groep die veel te weinig gebruik maakt van deze unieke toestand en dat zijn de kleine en middelgrote ondernemingen. Zij kunnen vandaag heel goedkoop lenen indien ze een realistisch project hebben en dit voorleggen aan de bank of zelfs particuliere geldschieters. Uiteraard zal het tarief niet nul procent zijn want het risico dient ook vergoed te worden, maar het zal slechts een fractie zijn van het bedrag dat men pakweg 10 jaar geleden diende te betalen.  

Daarom is het vandaag zinvoller dan ooit om je bedrijf onder de loep te nemen en je groeiplannen naar boven aan te passen. Investeren in innovatie wordt daarenboven door de lokale overheid ook nog eens extra ondersteund. Het is zeker zinvol om contact te nemen met het innovatiecentrum Limburg, Flanders Investment and Trade, IWT of met LRM om te onderzoeken welke extra hefbomen er ter beschikking zijn om je bedrijf te ondersteunen in haar expansie. Wist je bijvoorbeeld dat Limburg door Europa erkend wordt als economisch ontwrichte zone waardoor je op bepaalde plaatsen een extra korting kan bekomen op de kosten voor extra personeel dat je wenst aan te werven?

Kortom: het is misschien goed om de werkvloer even te verlaten en je licht op te steken welke mogelijkheden er zijn om vandaag je bedrijf een extra duwtje in de rug te geven. De huidige groei­stimilu zijn uniek en het zou jammer zijn om binnen enkele jaren te beseffen dat in 2016 alle lichten op groen stonden maar dat je vergeten was op het gaspedaal te drukken.  

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels