Op het  kruispunt van vraag & aanbod
Jorn Martens

Op het kruispunt van vraag & aanbod

Sector: bedrijfsvastgoed

Jansen Real Estate uit Zonhoven is niet enkel een krak in residentieel vastgoed, het bedrijf is ook gespecialiseerd in commercieel- en bedrijfsvastgoed. Vennoot Jorn Martens geeft een stand van zaken en licht enkele tendensen toe.

“Er beweegt ontzettend veel in de vastgoedmarkt”, verduidelijkt Jorn Martens. “Sinds vorig jaar investeren bedrijven opnieuw in kantoorgebouwen, bedrijfshallen en handelspanden. De economische crisis lijkt grotendeels verteerd te zijn en heel wat ondernemers durven terug te investeren. Wij hebben in 2016 heel wat grote dossiers afgehandeld. De logistieke sector is een echte uitschieter, maar ook naar moderne kantoorgebouwen is er – eindelijk – opnieuw veel vraag.”

STERCK. Welk bedrijfsvastgoed verkoopt goed? En wat is er aantrekkelijk op de huurmarkt?

Jorn Martens: “Dat varieert heel erg. Op dit moment is er op de huurmarkt veel vraag naar bedrijfshallen voor de logistieke sector. Ook moderne kantoorgebouwen zijn erg in trek. Het energiezuinige aspect van een hal of kantoor wordt steeds belangrijker. Ondernemers zijn zich bewust van de energiekost en zoeken daarom naar recente panden die goed geïsoleerd zijn. Daarnaast is de huurmarkt erg aantrekkelijk voor startende ondernemers. Die hebben meestal het kapitaal niet om een bedrijfsgebouw aan te kopen.”

STERCK. Zijn er in bedrijfsvastgoed nog ‘koopjes’ te doen?

Martens: “Het grootste voordeel van vandaag zijn de historisch lage intrestvoeten. Daar kun je zowel op de residentiële markt als voor bedrijfsvastgoed een goede zaak mee doen. Echte koopjes vind je niet tussen de recente panden, maar bijvoorbeeld wel bij oude bedrijfsgebouwen die uit een faillissement komen. Uiteraard moet je daar nog de kostprijs voor een fikse renovatie bijtellen.”

STERCK. Is de ligging één van de meest doorslaggevende factoren?

Martens: “Dat klopt. Het centrum van Limburg is altijd aantrekkelijker dan het noorden van de provincie. Voor de kantoorgebouwen zijn voornamelijk Hasselt, Genk en Lummen erg in trek. De logistieke hotspots van onze provincie zijn Genk, Tessenderlo en Beringen omwille van hun bereikbaarheid via snelweg, spoor en water.”

Multifunctioneel rendeert

STERCK. Heb je tips voor ondernemers die op het punt staan om te investeren in bedrijfsvastgoed?

Martens: “Het allerbelangrijkste is om op zoek te gaan naar een multifunctioneel gebouw. Dat heeft immers meer potentieel bij een eventuele herverkoop. Naast de ligging, prijs en kwaliteit is zoals eerder gezegd ook de energie-efficiëntie van belang. In tegenstelling tot de residentiële vastgoedmarkt is de markt van bedrijfsvastgoed een stuk rationeler. Het gaat hier niet om kleuren of stijlen maar wel om ligging, grootte en mogelijkheden.”

STERCK. Wat is de meerwaarde om in zee te gaan met een makelaar die gespecialiseerd is in bedrijfsvastgoed?

Martens: “In tegenstelling tot een algemene makelaar die zich vooral met residentieel vastgoed bezighoudt, weten wij perfect wat er speelt op de markt. We staan dagelijks op het kruispunt van vraag en aanbod. We weten de evoluties, kennen de behoeftes van de kopers of huurders en de tarieven of prijzen van de huur- en verkoopmarkt. Daarnaast hebben we bij Jansen Real Estate een ontzettend groot netwerk waardoor we bepaalde panden heel snel verkocht of verhuurd krijgen. Tenslotte durven we out-of-the-box te denken.”

STERCK. Wat bedoel je daarmee?

Martens: “We doen meer dan panden verkopen of verhuren. We gaan op zoek naar oplossingen. Zo blazen we verloederde oude sites een nieuw leven in door samen te werken met projectontwikkelaars. Een ander voorbeeld? Door de omvang van onze groep hebben we erg veel knowhow op financieel en fiscaal vlak. Dat heeft in het verleden al vaker tot totaal andere constructies geleid dan deze waaraan de opdrachtgever dacht. Een overdracht via onroerende leasing, bijvoorbeeld. We denken simpelweg mee en reageren proactief om zo tot de best mogelijke oplossingen te komen. Bedrijfsvastgoed is veel meer dan panden online te koop plaatsen.”. 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels