Tjokvol high-tech snufjes

Tjokvol high-tech snufjes

Blick Op

De ideale wagen voor veeleisende ondernemers en managers? Die zit propvol opties en nieuwe technologieën. STERCK-redactrice Evi Maquoi installeerde de BMW ConnectedDrive app op haar iPhone, koppelde vervolgens haar smartphone met de plug-in hybride en reed een week lang met een fonkelnieuwe BMW 330e iPerformance Berline.  

Afsprakenbeheer

Het hart van ConnectedDrive? De BMW Connected-app. Deze app geeft in één oogwenk de actieradius weer (opgesplitst in batterij en brandstof). Daarnaast kun je de app ook koppelen aan je agenda. De locaties van je afspraken worden op die manier voorgeprogrammeerd in het navigatiesysteem van de wagen. De invoer van de bestemming in het gps-systeem kost je daardoor amper één klik. Ook handig: de app onthoudt waar je je wagen geparkeerd hebt. Sterker nog, de app is zelfs uitgerust met een vertrektimer. BMW Connected houdt rekening met de real-time verkeersinfo en laat je weten wanneer je moet vertrekken. Je ontvangt vervolgens een subtiele notificatie op je smartphone of smartwatch. Daarnaast zijn er ook nog enkele interessante ‘remote services’. Die zijn standaard op élke plug-in hybride en elektrische BMW. Via deze functie kun je je wagen vergrendelen of ontgrendelen vanop afstand. Het is zelfs mogelijk om de claxon of lichten te activeren. Staat je wagen buiten geparkeerd? Met één tik start je zelfs de airco in de wagen. Je BMW wordt dan gekoeld of verwarmd zodat je met een aangename binnentemperatuur kunt vertrekken.

Altijd online

Niks zo vervelend als een trage internetverbinding. Wil je altijd en overal online zijn? Een draadloze hotspot in je BMW is perfect mogelijk. Dankzij de rechtstreekse verbinding met de voertuigantenne geniet je altijd van een optimale connectie. Zelfs in het buitenland. Op die manier bespaar je een aardige cent op het vlak van roamingkosten. Met de internet gebaseerde mobiliteitsdiensten van BMW Online mis je onderweg niets meer. Integendeel: je vindt alles wat belangrijk en wetenswaardig is, op je huidige route of je bestemming. Van actualiteit tot weersverwachtingen of belangrijke locaties. Vind je het te omslachtig om via het dashboard te surfen? De WLAN-functie laat het toe om maximaal tien apparaten te verbinden. Videogesprekken via je laptop of je e-mails binnenhalen op je tablet, kan dus ook. Tijdens gezinsuitstappen kan elk gezinslid zelfs zijn eigen toestel verbinden en audio streamen, online gamen of sociale netwerken bezoeken.

Compatibel met andere apps

BMW ConnectedDrive Services werkt ook naadloos samen met een aantal geselecteerde apps. Denk aan Spotify, Sixt, Twitter, Yelp, Audible, Deezer, enzovoort. Daarnaast kun je ook kiezen voor een Apple CarPlay-ondersteuning. Op die manier kun je je iPhone koppelen aan het entertainmentsysteem van je BMW. Apple wil autorijden voornamelijk veiliger maken en focust daarom op spraakcommando’s. Ideaal om een sms-bericht te dicteren aan Siri of een podcast of Spotify-afspeellijst te starten.

Draadloos opladen

Laad je de batterij van je smart­phone altijd op in de wagen? Dat kan draadloos in deze BMW dankzij de inductieve laadschaal. De meeste premium Android-telefoons hebben een ingebouwde QI-chip waarmee je het toestel draadloos kunt opladen. Voor iPhone-gebruikers is er een Wireless Charging hoes van BMW (65 euro). Om je telefoon op te laden, klap je de middenarmsteun omhoog en klem je telefoon simpelweg in de houder. BMW biedt bovendien ook ondersteuning voor Apple CarPlay waardoor de belangrijkste apps via het dashboard te bedienen zijn.

Instructies op je pols

BMW ConnectedDrive werkt niet enkel op je smartphone maar is ook geoptimaliseerd voor smartwatches. Op een Apple Watch is het bijvoorbeeld mogelijk om doorheen je verschillende trips te scrollen, de actieradius van de batterij te controleren of de verwachte rijtijd en afstand van een nieuwe bestemming te bekijken. Ook handig zijn de instructies voor ‘the last mile’. Op dit moment zijn de toepassingen nog eerder beperkt, maar daar komt ongetwijfeld snel verandering in.  

Aan de kabel

De BMW 330e iPerformance Berline (vanaf 35.743,80 euro excl. BTW) is met een CO2-uitstoot van 45 g/km en een gemiddeld brandstofverbruik van 3,5 tot 4,5 l/100 km behoorlijk groen. Naast de benzinemotor met een cilinderinhoud van 1998 cc is de wagen ook uitgerust met een hoogspanningsaccu. Deze batterij heeft een bereik van zo’n 30 tot 35 kilometer en is dus ideaal voor de korte afstanden. Met de eDrive-knop switch je heel eenvoudig tussen drie aandrijfmodi: basismodus AUTO eDrive, de zuiver elektrische modus MAX eDrive en de batterijbesparende SAVE BATTERY modus. Het opladen van de batterij kan thuis of op het werk via het stopcontact (3,5 uur), via een openbare laadpaal (3,5 uur) of via een optionele BMW iWALLBOX (2,5 uur). “Naast het ecologisch voordeel heeft deze wagen ook een financiële troef”, zegt Pieter De Wit van BMW Group Belux. “Alle kilometers die je elektrisch aflegt kosten je immers maar een derde in vergelijking met benzine of de helft in vergelijking met dezelfde afstand met een dieselmotor.” Bovendien ligt de CO2-uitstoot lager dan 60 g/km en dat betekent dat voor Belgische vennootschappen deze wagen 100% fiscaal aftrekbaar is. Daarnaast ben je in Vlaanderen ook nog eens vrijgesteld van BIV en verkeersbelasting.

5 andere handige opties

Head Up-Display
Je snelheid en navigatie-instructies worden op het raam geprojecteerd.

Comforttoegang
Een sensor in de deurgreep vergrendelt en ontgrendelt de wagen terwijl je sleutel in je jaszak zit.

Lane Departure Warning
Je stuur trilt als je zonder richtingaanwijzer van rijvak verandert.

Lane Changing Warning
Een lichtje op je zijspiegels licht op als er een voertuig in je dode hoek rijdt.

Surround View
Camera’s helpen je vanuit een 360° top view parkeren op krappe plaatsen.

 

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels