Lommelse dynamiek
Theo Slegers

Lommelse dynamiek

Regio OC

Met ruim 230 leden mag de Lommelse Ondernemers Club - kortweg LOC - gerust spreken van de grootste zakelijke vereniging van Noord-Limburg. “We bestaan inmiddels ook al meer dan dertig jaar”, zegt voorzitter Theo Slegers.

LOC wordt bestuurd door 8 Lommelse bedrijfsleiders. Theo Slegers van edibo nv is ondertussen al tien jaar lang voorzitter. “De LOC telt zo’n 230 à 240 leden. Dat is een behoorlijk aantal als je weet dat er een 170-tal bedrijven in Lommel gevestigd zijn. Het ledenbestand is erg gevarieerd. Van kleine bedrijven en KMO’s tot vrije beroepers zoals architecten, advocaten en notarissen. Verloop? Ontzettend weinig.”

Doe zaken met je buurman

De doelstellingen van de LOC zijn erg divers. “In eerste instantie willen we de spreekbuis zijn tussen de lokale economie en het stadsbestuur. Daarnaast willen we het zakendoen met bedrijven uit de buurt stimuleren. We organiseren allerlei activiteiten; van netwerkmomenten en bedrijfsbezoeken tot lezingen, infoavonden, een LOC-café en grootschalige projecten. Onze nieuwjaarsreceptie is altijd een groot succes. Daar verwachten we elk jaar opnieuw zo’n 400 genodigden.”

Bizzlink

In oktober 2012 organiseerde LOC bijvoorbeeld de B2B-beurs Bizzlink in de evenementenhal Soeverein. “Een zestigtal Noord-­Limburgse bedrijven uit onder andere de maakindustrie en de automotive bouwden er een stand. Het grootse gebeuren trok heel wat aandacht van notabele ministers. Zelfs Howard Gutman, de voormalige ambassadeur van de Verenigde Staten, was aanwezig”, legt Theo Slegers uit. “Er is inmiddels een draaiboek voor een tweede editie van Bizzlink. Concrete plannen zijn er echter nog niet. We willen niet overhaasten.”

Vlinders lokken

Het zogenoemde Vlinderproject is een ander succesverhaal. “Om aan te tonen dat we als bedrijfsleiders ook inzitten met het milieu hebben we in 2014 het Vlinderproject opgestart. Je moet weten dat Lommel een grote diversiteit van dagvlinders kent. Omdat de vlinders afhankelijk zijn van bepaalde planten, hebben we niet enkel vlindertuinen ingericht maar ook vlindervriendelijke struiken laten aanplanten naast de Ringlaan. Heel wat bewoners, scholen en verenigingen staken ook hun schouders onder het project. Dankzij Interreg krijg het vlinderverhaal weldra zelfs een vervolg in andere Limburgse steden.”

Special Olympics 2017

Er staan al heel wat activiteiten voor 2017 op de LOC-agenda. “Naar jaarlijkse traditie volgt er in mei het ondernemersfeest Kristalia in ‘t Kristallijn. Hiervoor slaan we de handen in elkaar met de overkoepelende ondernemersorganisatie Focus Noord”, legt Theo Slegers uit. “De voorbije jaren gingen de inkomsten van dat event naar Akindo, een vereniging die zich inzet voor kwetsbare kinderen en jongeren. Dit jaar maken we voor één keer een uitzondering en willen we een financieel steentje bijdragen aan de Special Olympics. Die vinden dit jaar immers plaats in Lommel.”

Transparante communicatie

Eén van de grootste troeven voor Lommelse ondernemers is de goede verstandhouding tussen de LOC en het stadsbestuur van Lommel. “We organiseren jaarlijks vier ontbijtvergaderingen met de burgemeester en schepenen. Op de agenda staan dan diverse punten die elke ondernemer interesseert: van de invulling van de ontwrichte zones of de ontsluiting van de Ijzeren Rijn tot de belastingdruk of de Noord-Zuid-verbinding”, verduidelijkt Theo Slegers. “Ook bij de plannen van Kristalpark III werden we nauw betrokken. De infrastructuur is helemaal klaar, we missen nu enkel nog ondernemers die er willen investeren. De moeilijke ontsluiting is een probleem maar aan de andere kant zijn de terreinen financieel erg aantrekkelijk en ook op het vlak van taksen scoren we hier ontzettend goed.”

Andere LOC-successen
  • Maatheide: omschakeling koperkabel naar glasvezel
  • Logistieke flow Kristalpark II en III in kaart gebracht met drones
  • Behoud 2x2 rijvakken op de N560
  • Vernieuwde bewegwijzering Kristalpark I, II en III
  • Sponsoring Levensloop
  • Kunstkerstboom van glas en staal op het Kerkplein

  • ‘LOC goes classic’

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels