Petra Rubens
Petra Rubens

Petra Rubens

Stercke vrouwen

Petra startte vijf jaar geleden aan de keukentafel met haar eigen werving- en selectiebureau Talent4People. Vandaag heeft ze 30 medewerkers in dienst, is het bedrijf uitgegroeid tot een HR-dienstverlener voor kmo's en wordt de laatste hand gelegd aan een gloednieuw kantoorgebouw. Alsof dat nog niet voldoende is, heeft ze samen met haar man en een derde vennoot ook nog een bestuurszetel in het waterbehandelingsbedrijf The Water Purifier. 

Een bezige bij. Met een enorme bagage en tonnen ambitie. Dat is het minste wat je over Petra Rubens kunt zeggen. “Ik heb jaren voor Amerikaanse multinationals gewerkt maar ik heb altijd gezegd dat ik op een dag zelf zou ondernemen. Vijf jaar geleden richtte ik Talent4People op. In eerste instantie lag de focus op werving en selectie, vandaag bieden we ook HR-advies aan, hebben we een loonsecretariaat en een dienstencheque-afdeling voor huishoudhulpen met flexibele strijkpunten. We groeien nog altijd sterk maar op een gezonde manier. Ik denk niet dat we al aan ons plafond zitten. The Water Purifier is eveneens een groeibedrijf met intussen al 15 mensen.”

Trots?

“Als je ziet hoe Talent4People de afgelopen vijf jaar gegroeid is, ben ik uiteraard heel tevreden. Ik ben erg ambitieus, maar dit had ik nooit durven dromen. De sleutel van het succes is het team. De spirit zit hier goed. De medewerkers zijn stuk voor stuk positief ingesteld, enthousiast en betrokken. Ik krijg – zeker na de bouw van het nieuwe kantoor – van verschillende mensen schouderklopjes maar ik ben heel nuchter, misschien zelfs een tikkeltje te bescheiden. We hebben altijd voor een gezonde, strategische groei gekozen. We financieren zoveel mogelijk met eigen cash. Op die manier blijf je ook met twee voeten op de grond.”

Teamwork makes the dream work.

Visie?

“Een deel van het succes start bij de aanwerving van elke medewerker. Vaardigheden en ervaring is één, het karakter, de motivatie en gedrevenheid is zeker zo belangrijk. Wie hier werkt, krijgt verantwoordelijkheid, ruimte en vrijheid. We stimuleren elke medewerker om mee te denken. Bovendien weten ze wat er leeft en waar we naartoe willen. Klantgerichtheid en service zijn ontzettend belangrijk.”

Maken vrouwen het verschil?

“Ik denk niet dat je het onderscheid op het vlak van geslacht moet maken, wel op basis van persoonlijkheid. Daarom is het zo belangrijk om de juiste medewerkers mee aan boord te nemen. Vrouwen leggen misschien andere accenten, maar ik durf niet beweren dat het daarom beter is. Bij Talent4People werken uitsluitend vrouwen, bij The Water Purifier is het merendeel mannen. Ik denk dat vrouwen alleen anders netwerken. We zijn sneller open, durven onze zwaktes toegeven en gunnen elkaar meer.”

Combinatie?

“Mijn man heeft twee volwassen kinderen uit een vorige relatie. Ze waren het al gewend dat we harde werkers waren. Vandaag hebben we de juiste balans gevonden. Ons werk domineert onze agenda, maar het is geen opoffering. We doen het simpelweg ontzettend graag. En we maken tijd voor familiefeestjes, uitstapjes en vakanties. En om ons hoofd echt helemaal leeg te maken, gaan we samen hardlopen en doe ik aan yoga.”

Tips voor starters?

“Als je gelooft dat je je dromen kunt waarmaken, moet je het doen. Ga er dan ook voor de volle 100% voor. Stel doelen en een deadline. Straal uit dat het je passie is en wissel zoveel mogelijk ervaringen uit.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels