Poetin
Frank Bekkers

Poetin

Polemieck

Onlangs had ik de eer om gas­tspreker te zijn op een werkgroep van het VKW. Ik ben er reeds verschillende keren geweest en telkens ben ik onder de indruk van de ernst, de motivatie en het nut van deze werkgroepen. De werkgroep start met een rondvraag waarin iedere ondernemer vrijuit spreekt over zijn/haar bezorgdheden, successen, maar ook frustraties. Eentje wil ik er graag uitpikken.
Een ondernemer met zijn bedrijf bovenaan in Limburg, uitte zijn frustratie over de Noord-Zuid-verbinding in één simpele zin. “Misschien zou het geen slecht idee zijn om Poetin voor een korte periode naar hier te halen om ervoor te zorgen dat die Noord-Zuid er eindelijk komt." Iedereen schoot in de lach, maar het was een lach van frustatie. 

Met dit soort humor proberen wij vandaag onze fustratie te kanaliseren. Maar onderliggend groeit deze frustratie, want ze wordt continu gevoed door de besluitloosheid waaraan onze politici lijken te lijden. Hierdoor is het mogelijk dat leiders als Poetin, Trump en Erdogan erin slagen om zoveel volgers te krijgen.  

Hoe kan men deze knoop ontwarren? Democratie en politieke correctheid zijn waarden die we hoog in het vaandel dragen. Maar als deze waarden ervoor zorgen dat de meest bekwame mensen niet aan de macht komen en er zo geen afdoende besluiten meer genomen worden, dan zitten we met een probleem.

Zelf zal ik tot mijn laatste dag strijden voor vrije meningsuiting, maar dit mag er niet toe leiden dat we geen beslissingen meer kunnen of mogen nemen. Daarom is het misschien geen slecht idee om onze balans te zoeken tussen democratie en technocratie. We kiezen voor 4 jaar een regering die werkt met verkozenen van het volk, zoals dat in het verleden gebeurde. De volgende 4 jaar kiezen we voor een groep van 20-tal mensen die zelf een groep van technocraten samenstellen die 4 jaar lang kunnen beslissen. In deze groep van technocraten kunnen uiteraard deze 20 mensen niet deelnemen.

Voor velen lijkt dit misschien een utopie, maar in 2018 zijn er gemeente­raadsverkiezingen.  Stel dat er een lijst komt met kandidaten die beloven dat - als ze verkozen zijn - een groep specialisten aanduiden die hun stad 6 jaar gaan leiden. Een team zonder politieke agenda, een team dat zijn stad of gemeente centraal zet en werkt aan het beste voor die stad of gemeente. Het risico dat ze het slechter gaan doen dan de huidige lokale politiek is klein. Als je weet dat dit slechts voor 6 jaar is, zullen ze waarschijnlijk weinig schade kunnen aanrichten. Maar als het project wel slaagt dat kan dit project misschien navolging krijgen in andere steden en op andere beleidsniveau’s.

door Frank Bekkers

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels