Energiezuinige woning in enkele dagen klaar
Jos Spilstijns

Energiezuinige woning in enkele dagen klaar

Sector Bouw - Limburgse Innoveerders: Machiels Building Group

Een toenemend ecologisch bewustzijn en snel evoluerende regelgeving doen de vraag naar milieuvriendelijke en energiezuinige woningen toenemen. Met de oprichting van Machiels Building Group heeft Machiels Group hierop geanticipeerd. Vanuit een nieuwe fabriekshal in Beringen produceren ze muren, vloeren en dakelementen, voornamelijk in houtskelet maar ook in combinatie met materialen zoals beton of staal.

“Onze belangrijkste innovatie is het industriële productieproces dat we ontwikkeld hebben om volledig geautomatiseerd individuele bouwelementen te produceren,” legt general manager Jos Spilstijns uit. “Daardoor kunnen we een groot deel van het werk op de werf al in onze fabriek uitvoeren. Ramen en deuren, leidingen voor elektriciteit, luchtventilatie, … we kunnen het allemaal in de productiefase voorzien. Dat heeft veel voordelen: we zijn onafhankelijk van weersomstandigheden, de kwaliteit is gestandaardiseerd, de bouwtijd verkort spectaculair en de faalkosten nemen af. Op enkele dagen kunnen we een heel gebouw rechtzetten.” 

STERCK. Waarin verschillen jullie van andere producenten?

Spilstijns: “Het idee van geautomatiseerde productielijnen is geïnspireerd door de automotive sector. Aan het begin van de lijn worden balken en kepers samengevoegd om op het einde tot wanden of elementen van 30 tot 35 vierkante meter oppervlakte te komen. We hebben de capaciteit om snel grote volumes te produceren. Elke woning vraagt een zekere ontwikkeltijd, maar als we tien keer dezelfde woning produceren dan biedt dat grote schaalvoordelen en is het economisch voordelig.”

STERCK. Welke evolutie zien jullie?

Spilstijns: “Niet alleen in de woningbouw, maar ook in de markt van kantoor- en bedrijfsgebouwen gebruikt men steeds vaker hout voor buitengevels. De markt groeit maar het vraagt toch nog de nodige overtuigingskracht bij architecten en projectontwikkelaars. De traditionele manier van bouwen zit er sterk ingebakken. Daarnaast willen meer en meer klanten dat we hun zorg maximaal uit handen nemen. Eerst werden we gevraagd om te leveren, daarna om te plaatsen en nu neemt ook de vraag naar afwerking toe.”

STERCK. Jullie groeipotentieel ligt vooral in het buitenland?

Spilstijns: “In Vlaanderen zijn we goed bezig. Ook in Nederland en Duitsland hebben we al een aantal mooie projecten kunnen realiseren, Frankrijk begint nu aarzelend. We zoeken in een straal van 4 tot 500 kilometer rond Beringen partners om ons product op de markt te brengen. Elk land heeft zijn specifieke regelgeving en eigenheid waar je rekening mee moet houden.”.

MACHIELS BUILDING SOLUTIONS


  • Machiels Building Solutions (75% Group Machiels 25% LRM)

  • Duurzame productie van constructie-elementen voor huizen en utiliteitsbouw

  • Afzet in straal van 500 kilometer rond Beringen

  • Innovatie: maximale automatisatie in het fabriek, minimaal werk op de werf

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels