Flexibiliteit productielijn is uniek in Europa
Sonja Kuypers

Flexibiliteit productielijn is uniek in Europa

Sector Bouw - Limburgse Innoveerders: Ebema

Vijftig procent van de omzet van Ebema, producent van hoogwaardige
bestratingsmaterialen, komt van nieuwe producten. Een doorgedreven innovatietraject van 18 miljoen euro leidde tot een spectaculaire metamorfose bij het familiebedrijf met vestigingen in Zutendaal en Rijkevorsel. De productie gebeurt steeds meer op maat.

“Onze innovatie is eigenlijk 14 jaar geleden gestart, toen we beslist hebben om onze traditionele massaproductielijn voor de openbare markt uit te breiden met het trendy particulier gamma Stone & Style,” schetst Sonja Kuypers, commercieel directeur. “Dat betekende voor ons een revolutie: andere producten en klanten, nieuwe distributiekanalen, een aangepast marketingplan,…. Met de Megategel van 1 x 1 meter en 6 centimeter dikte hebben we vervolgens naam gemaakt. Het was een technisch huzarenstukje waaraan we 2 jaar ontwikkeld hebben en dat niet zomaar na te maken viel. Daarmee hebben we voorsprong genomen. Intussen zagen we bij de studiebureau’s naast de ingenieurs ook architecten en designers opduiken. Overheden willen zich steeds meer onderscheiden met unieke bestratingsprojecten. De vraag naar specifieke producten neemt toe en daar willen we nu sterk op inspelen.” 

STERCK. Jullie hebben daarvoor een volledige nieuwe fabriek gebouwd?

Kuypers: “Onze oorspronkelijke machines zijn gebouwd om grote volumes te draaien. In onze nieuwe fabriek kunnen we nu ook heel gemakkelijk kleine hoeveelheden produceren. De machines zijn
volledig volgens onze eigen wensen ontwikkeld zodat ze heel snel kunnen omschakelen tussen vormen en kleuren. Dat vraagt een sterke technische kennis. 200 m² van deze kleur, 400 m² in die vorm, 1000 m² van dat product, ... we zijn de enige fabriek in Europa die daar zo vlot op kan inspelen. Voor de publieke markt kunnen we nu haast letterlijk op maat werken.”

STERCK. Een andere innovatie schuilt in de productie van gegoten beton ?

Kuypers: “De productie van betonnen banken, navigatiezuilen, sokkels voor kunstwerken en zelfs kunstsculpturen gebeurt in Rijkevorsel. Die evolutie is ontstaan als antwoord op specifieke vragen van ontwerpers. We hebben onze productie aangepast zodat we in overleg met hen als het moet zelfs één element op maat kunnen gieten.”.

 

eBEMA


  • Ebema haalt 50% van de omzet uit nieuwe producten
  • Nieuwe fabriekshal maakt productie in kleine hoeveelheden mogelijk
  • Betonmaatwerk, ook voor 1 element
  • Colorlab als creatieve ontmoetingsplaats
Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels