Betonnen vloer beïnvloed temperatuur
Veronique Houben

Betonnen vloer beïnvloed temperatuur

Limburgse Innoveerders: Airdeck Building Concepts

Het Hasseltse Airdeck Building Concepts ontwikkelde een eigen systeem voor prefab lichtgewicht betonnen draagvloeren. Tussen de holle boxen op de plaat kunnen leidingen voor verwarming en koeling gemakkelijk en snel in de vloer verwerkt worden.

Het Airdeck systeem werkt volgens het principe van betonkernactivering. Door de massa van een gebouw op een bepaalde temperatuur te brengen, ontstaat een constant binnenklimaat. 

“Er zijn alternatieven voor lichtgewichtvloeren op de markt, maar wij hebben zelf ons eigen systeem ontwikkeld,” zegt Veronique Houben, business development manager.De boxen vormen een honinggraatstructuur op de vloerplaat en dat heeft niets dan voordelen. We zetten in op dematerialisatie en duurzaamheid. Ons systeem staat toe om ruwbouwconstructies te maken zonder balken met grote overspanningen tussen de kolommen. Zo krijg je meer flexibele gebouwen die in de toekomst eenvoudiger aangepast kunnen worden. Dankzij de integratie van leidingen in de vloerplaat kan je met heel lage watertemperaturen – en dus een heel laag energieverbruik – het gebouw klimatiseren. De energiekosten worden daardoor sterk beperkt.

STERCK. Het vergt tijd om een innovatief product verkocht te krijgen? 

Houben: “De bouwsector is een heel traditionele sector. We hebben een patent op ons product genomen waardoor we de komende 20 jaar promotie kunnen voeren zonder teveel concurrentie te moeten vrezen.  Door de ontwikkeling van Airdeck zijn wij in een heel ander segment van de bouwsector terecht gekomen.  Een dergelijk product is alleen rendabel als je sterk internationaal kan werken. We produceren in België, Nederland en Denemarken maar werken voornamelijk met licentieovereenkomsten, waarbij we partners hebben in landen zoals Australië en verschillende landen van het Midden-Oosten. We hebben contacten in Turkije, China en Singapore. Airdeck is in een moeilijke tijd gestart en de groei mocht misschien sneller gaan, maar ondanks de crisis kunnen we toch goede cijfers voorleggen.”.

Airdeck Building Concepts


  • Prefab lichtgewicht betonnen draagvloeren om gebouwen te klimatiseren
  • Licentieovereenkomsten met partners uit heel de wereld
  • Innovatie: eigen systeem van holle boxen dat efficiënter is dan de concurrentie

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels