Meer dan 2.200 ongevalvrije dagen
Niko Van Der Borght & Iris Vanstraelen

Meer dan 2.200 ongevalvrije dagen

Testimonial

ArcelorMittal Tailored Blanks (AMTB) afdeling Genk maakt onderdelen op maat voor de autosector. Als wereldspeler op het vlak van ‘Laser Welded Blanks’, vormstukken die met lasers worden gelast zodat ze lichter zijn, werkt het bedrijf mee aan de veiligheid van vervoersmiddelen. Samen met Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk streeft AMTB ook naar een optimale veiligheid op de werkvloer. Mét succes: intussen is de Genkse vestiging al ruim zes jaar ongevalvrij. 

“Enkele jaren geleden onderging ons bedrijf een grote herstructurering”, vertelt Niko Van Der Borght, algemeen directeur van AMTB Genk. “Daarbij was veiligheid een van de focuspunten. Met de hulp van Mensura bouwden we een nieuwe bedrijfscultuur op, sterk gericht op veiligheid en preventie van arbeidsongevallen. Het resultaat - al zes jaar geen ongevallen op de site - mag er zijn.” 

AMTB maakte enkele jaren geleden werk van een nieuw systeem waarbij veiligheid over de hele lijn in acht wordt genomen. “Toch moeten we alert blijven bij elke beslissing”, aldus Niko Van Der Borght. “Door de groei van onze afdeling hebben we ons machinepark uitgebreid. Het is essentieel om bij dergelijke aankopen de eventuele risico’s in kaart te brengen en het personeel op te leiden.” 

Zichtbare veiligheid 

“Veiligheid is een mindset”, gaat Niko Van Der Borght verder. “Hier bij AMTB Genk is dat heel zichtbaar: elke bezoeker krijgt bij aankomst informatie rond mogelijke gevaren en veilig gedrag. Alle auto’s staan altijd met de neus naar voren geparkeerd voor een vlotte evacuatie indien nodig. Ook ons aanwervingsproces is gebaseerd op die cultuur van preventie. Vertoont een sollicitant potentieel gevaarlijk gedrag, of denken we dat hij daartoe geneigd is, dan zal hij de job niet krijgen.”

Verkeersplan op maatAls preventieadviseur arbeidsveiligheid bij Mensura vormt Iris Vanstraelen het vaste aanspreekpunt voor AMTB. Ze werkt wekelijks een dag ter plaatse en zorgt onder andere voor opleidingen, de aanwezigheid van het juiste beschermingsmateriaal en de verdere uitbreiding van het veiligheidssysteem. “Na wat onderzoek en een rondvraag bij het personeel nam ik het verkeersplan van de productieomgeving onder handen,” vertelt ze. “Dankzij nieuwe wandelpaden, verkeersborden en pictogrammen ziet iedereen meteen waar hij of zij heen moet, en via welke weg dat veilig kan gebeuren. Extra sloten zorgen ervoor dat je niet zomaar overal binnen kan.” 

Veiligheidskwartiertje

Iris Vanstraelen: “Elke medewerker is mee verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer. Naast een verplichte opleiding rond veiligheid werken we met een specifieke observatietechniek waarbij we elkaar observeren en aanspreken op elke vorm van risicovol gedrag.”
“Jaarlijks registreert AMTB zo’n 400 situaties met onveilig gedrag”, vult Niko Van Der Borght aan. “Onze interne preventieadviseur bespreekt die dagelijks met het productieteam. Elke maand is er ook een ‘veiligheidskwartiertje’ voor alle werknemers over acties om het onveilige gedrag in de toekomst te voorkomen.”

Veiligheid verdient zichzelf terug

Een bedrijf dat veiligheid als absolute kernwaarde hanteert en meer dan 2.000 dagen zonder arbeidsongevallen kan voorleggen, wekt vertrouwen bij klanten. “Bovendien verdient onze investering in beschermingsmiddelen, opleidingen en externe ondersteuning zichzelf ruimschoots terug. Omdat elke werknemer zijn steentje bijdraagt, haalden we onlangs de kaap van zes jaar ongevalvrij. En dat heeft een positieve invloed op onze verzuimcijfers: hier is geen sprake meer van uitval als gevolg van arbeidsongevallen. Met die succesvolle focus op veiligheid en preventie kijken we uit  naar de volgende mijlpaal", aldus Niko Van Der Borght.

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels