Een ‘Sudden Death’ -verzekering?
Stefan Kuyks & Conny Dewarier Vraag & Antwoord - Professioneel Financieel Advies

Een ‘Sudden Death’ -verzekering?

Vraag & Antwoord

Veel vermogensbeheerders of financial planners raden een ‘sudden death’-verzekering aan bij een handgift. Een handgift heeft ten opzichte van een schenking het voordeel dat er geen schenkingsrecht plus notariskosten dienen betaald te worden. Voorwaarde is wel dat de schenker nog 3 jaar blijft leven. Zo niet dient er op de geschonken som alsnog successierechten betaald te worden.

Een ‘sudden death’-verzekering kost heel wat minder dan de 3% schenkingsrechten. Maar hoeveel kans is er dat je plots komt te overlijden? Weet dat een sudden death slechts 30% van de overlijdens dekt, maar wel 70% van de premie kost van een allesdekkende successieverzekering.

Successie-verzekering

Waarom zou je dan kiezen voor een ‘sudden death’-verzekering in plaats van voor een successieverzekering? Deze laatste zorgt immers voor volledige gemoedsrust tegen een lage prijs. De erfgenamen zullen voldoende liquiditeiten hebben om de erfbelasting te betalen en dus verdwijnt er geen grote hap uit het roerend vermogen. Je vermijdt bovendien ook discussie met de verzekeringsmaatschappijen, m.a.w. je hoeft het ‘plotse’ van het overlijden niet te bewijzen!

Dergelijke overlijdensverzekering is ook een ideale bescherming voor het bedrijf. Het zorgt voor extra liquide middelen in het bedrijf om bij het overlijden van een zelfstandig bedrijfsleider de eventuele investeringskredieten terug te betalen. Een rekening-courant kan door de erfgenamen onmiddellijk opgeëist worden. Dit kan met de uitkering van de overlijdensdekking opgelost worden, want heel dikwijls zijn er onvoldoende liquide middelen in het bedrijf aanwezig.

De vennoten kunnen deze overlijdensdekking afsluiten op hoofd van hun medevennoot ter afdekking van het voorkooprecht van de aandelen. Vennoten willen bij overlijden van één van hen namelijk liever geen inmenging van de erfgenamen. Door een goed opgemaakte overlijdensverzekering hebben vennoten voldoende financiële middelen om de aandelen over te nemen en de continuïteit van het bedrijf te garanderen. Bovendien is deze verzekering ook nog fiscaal aftrekbaar voor het bedrijf.

Zulk een overlijdensverzekering is echter geen éénheidsworst en dient op de juiste wijze opgesteld te worden. Laat u hierin dan ook begeleiden door een deskundige ter zake.

Beantwoord door Professioneel Financieel Advies

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels