Ergonomische werkplek of mindset?
Kurt Vanbaelen Vraag & Antwoord - Sports Performance Coach

Ergonomische werkplek of mindset?

Vraag & Antwoord

Deze vraag krijgen werkgevers vaak nadat er bij de werknemers klachten ontstaan (rug, nek, pols, elleboog) zowel voor bedienden als voor arbeiders. Vaak kiest men er dan voor om naar de ergonomie te gaan kijken, wat zeker een oplossing zal ­bieden. Het is echter zeker niet goedkoop omdat op lange termijn de klachten terugkomen. Je kan stellen dat het meer symptoombestrijding is, en niet erop gericht om de oorzaak op te lossen.

Vaak vergeet men te kijken waar de klachten echt vandaan komen. De reden is niet ­zelden een te lange belasting op een bepaalde spier, door tijdsduur of veelvuldig herhaalde bewegingen. Je kan de functie die een werknemer moet vervullen niet veranderen, het werk moet gedaan worden. Net zoals een sporter zijn sport niet zal veranderen omdat er veelvuldig blessures ontstaan.

Spieren versterken

Een betere aanpak is erop gericht om de spieren te versterken. De meeste personen hebben een te lage basiskracht, waardoor hun spieren snel overbelast geraken, met als gevolg rug- en andere ­klachten. Sporters zie je vaak buiten hun sport nog verstevigende en preventieve oefeningen doen, net om hun blessurelast te beperken. Dit zouden werknemers ook moeten doen.

Voor een sporter is het doodnormaal om een coolingdown te doen na de training of om tijdens een training aangepaste oefeningen in te lassen. Op de werkvloer daarentegen kijkt men raar op als je plots aan je werkplek preventieve oefeningen gaat doen. Terwijl dat juist belangrijk is.

Mindset

Een koffie halen, de trap nemen, een wandeling maken, … Het zijn activiteiten die al geaccepteerd zijn en gebeuren. Maar dit is nog niet voldoende. Het is daarom belangrijk om de mindset te veranderen. Als iedereen om het uur ­gedurende 2 tot 5 minuten preventieve oefeningen doet, en dat elke dag opnieuw, dan is het resultaat gigantisch. De vraag naar een ergonomische werkplek zal dan snel verdwijnen. Maar ook de productiviteit van de werknemers stijgt, net zoals het humeur. En er zijn nog andere voordelen.

Als je dan de kostprijs op lange termijn bekijkt, is de investering in een veranderde mindset snel terug verdiend.Wil je meer weten over deze oefeningen of wat voor jou van toepassing is, neem dan vrijblijvend contact op.

Beantwoord door Sports Performance Coach

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels